Így készíthetünk isteni bajor grillkolbászt

A gyakorlottabb böllérek a kolbász készítéséhez általában a saját ízlésük szerint keverik össze a fűszereket, ami legtöbbször az őrölt fűszerpaprikát, az őrölt fekete borsot, az őrölt köménymagot, a fokhagymát és a sót jelenti. Bár akadnak olyanok, akik szeretnek játszani kicsit az ízekkel, és csempésznek még a keverékbe egy kis szegfűborsot, mustármagot, koriandert vagy gyömbért is.
De nem mindannyiunk ért ennyire a fűszerezéshez, így kénytelen vagyunk más megoldáshoz folyamodni, például megvásárolni az ArthurMarket fűszerkeverékeinek egyikét, amelyek egyszerű és nagyon finom megoldást jelentenek a házi kolbász készítéséhez. Nekünk ugyanis csupán annyi a dolgunk vele, hogy hozzákeverjük bizonyos mennyiségű húshoz, összedolgozzuk, és kész is a töltelék.
A mi egyik nagy kedvencünk a bajor grillkolbász fűszerkeverék, amelyhez a következőkben hoztunk neked egy tuti receptet.
Bajor grillkolbász recept
Első körben vágjuk fel kisebb darabokra 2,6 kilogramm sertéshúst vegyesen (comb, lapocka, csontozott, bőrözött csülök, bőr nélküli kenyérszalonna) és 400 gramm füstölt szalonnát, illetve apríts fel 45 gramm fokhagymát!
Majd mindez mehet a kézi vagy gépi húsdarálóba, hogy darált hús készüljön belőle! A darálást követően tegyük a hozzávalókat egy nagyobb tálba, ahol kényelmesebb lesz átkeverni és fűszerezni őket, hiszen most még csak a fokhagyma és a szalonna adja a plusz ízt.
Aztán vegyük elő az említett fűszerkeveréket, és a massza mennyisége alapján adagoljunk belőle az edénybe! Ha ez megtörtént, jöhet egy alapos, legalább 4-5 percig tartó keverés. Amennyiben ezután úgy érezzük, hogy még szükség van bármilyen plusz fűszerre, tegyük bele az edénybe, és keverjük el az egészet újra!
Ezt követően 1,5 órát pihentetni kell a masszát a hűtőben, hogy a fűszerek kellemesen összeérjenek a hússal. Miután ez az időtartam letelt, érdemes átforgatni még egyszer az egészet.
Egyéb teendők
Most, hogy kész a grillkolbász alapja, engedjük át folyóvíz alatt a juhbeleket, majd 5 percig áztassuk langyos, ecetes vízben, hogy lágyak legyenek, és ne szakadjanak el vagy lyukadjanak ki a töltés közben!
Következő lépésként pedig kenjük be szalonnazsírral a töltő száját, hogy könnyebb legyen ráhúzni a juhbelet! Majd lassan, lehetőleg minél kevesebb levegővel töltsük meg közepes erősségűre a grillkolbászokat!
Végül, de nem utolsósorban pedig állítsuk be a fa pellet kerti grillsütőnket smoke/low funkcióra, és 45 percen keresztül hidegfüstöljük a grillkolbászokat! A 45 perc letelte után pedig mehetnek a sütőbe, ahol nagyjából 20-30 perc alatt süssük készre őket! Persze időnként azért nem árt ellenőrizni.
Nem muszáj a teljes adagot egyszerre megcsinálni
Elég nagy adag készül ebből a receptből, amit nem biztos, hogy egyben el tudunk fogyasztani. Szóval a biztonság kedvéért érdemes a betöltött grillkolbászokból néhányat elrakni, és később kisütni. A mélyhűtőben elállnak egy ideig.










































