Hirdetés
Hirdetés

Kérik a miskolciakat, takarékoskodjanak az energiával

| 2023. 09. 15. | 19:47:00
Kezdődik az Európai Mobilitási Hét.
Kérik a miskolciakat, takarékoskodjanak az energiával
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden évben szeptember 16- 22. között rendezik Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatát. A Mobilitási Hét és az Autómentes Nap arra ösztönzi a közlekedőket, hogy az egyéni közlekedési eszközök helyett vegyék igénybe a fenntarthatóbb, zöld közösségi közlekedést. A programsorozatba bekapcsolódó önkormányzatok bemutathatják a fenntartható mobilitás érdekében tervezett közlekedéspolitikai kezdeményezéseiket és már megvalósított legjobb megoldásaikat, rendezvényeikkel ráirányíthatják a polgárok figyelmet azokra a negatív hatásokra, (levegőszennyezés, zaj, zsúfoltság, balesetveszély), amelyet túlmotorizált közlekedés okoz a városi környezetben és a településen élők életminőségben, valamint hosszú távú kötelezettségként vállalják új, klíma- és környezetbarát közlekedéspolitikai intézkedések bevezetését. Az idei jelmondat, a „Takarékoskodj az energiával!” az aktív mobilitásra ösztönöz, saját energiánk felhasználására a gyaloglás vagy kerékpározás során, valamint az egyéni autóhasználat helyett és a közösségi közlekedés igénybevételére hív - tudatta szeptember 15-i közlésében az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Az Európai Mobilitási Héten lehetőség van a díjmentes kerékpár vasúti szállítására is, ugyanis idén a MÁV-START és a GYSEV járatain utazók kerékpárjukat ingyenesen szállíthatják.

Szeptember 22-én, az Autómentes Napon a MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV járatain a helyközi közlekedésben 990 forintért megváltható "Autómentes napijeggyel" lehet utazni. A kedvezményes napijegy kizárólag belföldi utazásra, 2. kocsiosztályon vehető igénybe, csak helyközi járatokon. 1. kocsiosztály igénybe vétele esetén a teljesárú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni, a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain, valamint a szükséges helyjegyeket és felárakat (pl. autóbuszokon távolsági kiegészítő jegyet) is meg kell vásárolni a jegy mellé.

Miskolc idén 23. alkalommal csatlakozik az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eseménysorozatához.

A fenntartható közlekedési módok népszerűsítése érdekében szeptember 18-án, hétfőn reggel Bicajos Reggelire hívják és várják szeretettel mindazokat, akik aznap az aktív mobilitást választják, vagyis kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával stb. érkeznek a Szent István térre. A reggeli csemege mellett megismerkedhetnek a TekAIRj kampánnyal, a HungAIRy projekt tevékenységeivel, a 100 klímasemleges és intelligens város misszióval, a Részvételi Költségvetéssel, sőt a helyszínen még komposztkeretet is igényelhetnek.

Hétfőn 7:09-kor Felső-Majláthról startol az eljutási verseny, mely során villamos, autóbusz, autó, kerékpáros és futó méri össze a gyorsaságát, ki mennyi idő alatt jut el a Városház térre.

A 2023-as Európai Mobilitás Hét miskolci programjaival és az eljutási versennyel kapcsolatosan Veres Pál, Miskolc polgármestere, és Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke sajtótájékoztatót tart hétfő reggel a Szent István téren.

Az eseményhez kötődően immáron 27. alkalommal rendezik meg a Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció is.

Az akciót a közlekedésért felelős tárca megbízásából a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. szervezi – ugyancsak a Mobilitási Hét idején, szeptember 18. és 22. között – a területileg illetékes közlekedési hatósági szervek közreműködésével. Legfőbb célja a hazai gépkocsiállomány környezetvédelmi állapotának, az állapot változásának folyamatos vizsgálata és értékelése, amelyet a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, közúti mérésekkel végeznek el. Az akció keretében – öt napon keresztül – a fővárosban, Győrött, Debrecenben és Szegeden, naponta változó helyen, a területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek közúti környezetvédelmi ellenőrzési mérést végeznek véletlenszerűen leállított gépkocsikon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Ivócimborájának okozott életveszélyes sérülést Miskolcon
Ivócimborájának okozott életveszélyes sérülést Miskolcon
Ököllel ütötte, majd fejbe is rúgta a sértettet.
Késelés Miskolcon: két perc alatt elvérzett a 16 éves fiú
Késelés Miskolcon: két perc alatt elvérzett a 16 éves fiú
Főnyomozó beszélt a tragikus éjszakáról.
Elhunyt Demény Pál György
Elhunyt Demény Pál György
A modern demográfia egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintélye volt.
Elhunyt Szabó Géza, a DVTK legsikeresebb edzője
Elhunyt Szabó Géza, a DVTK legsikeresebb edzője
Hozzá köthető a miskolciak eddigi egyetlen dobogós helyezése az élvonalban.
Súlyos baleset a 26-os főúton, Miskolcnál
Súlyos baleset a 26-os főúton, Miskolcnál
A helyszínen a rendőrök, a tűzoltók és a mentők is.
Ideiglenes forgalomterelés a Gömöri felüljárón
Ideiglenes forgalomterelés a Gömöri felüljárón
Figyelmeztet a miskolci önkormányzat.
Megszurkálta Miskolcon, mert beleevett az ételébe
Megszurkálta Miskolcon, mert beleevett az ételébe
Az eset 2022-ben, egy utazó vidámparkban történt, most született ítélet.
Borsodi tűzoltók lettek a legjobbak a debreceni futópályán
Borsodi tűzoltók lettek a legjobbak a debreceni futópályán
A legizgalmasabb versenyt a két váltó hozta.
Hirdetés