Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kérik a miskolciakat, takarékoskodjanak az energiával

| 2023. 09. 15. | 19:47:00
Kezdődik az Európai Mobilitási Hét.
Kérik a miskolciakat, takarékoskodjanak az energiával
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden évben szeptember 16- 22. között rendezik Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatát. A Mobilitási Hét és az Autómentes Nap arra ösztönzi a közlekedőket, hogy az egyéni közlekedési eszközök helyett vegyék igénybe a fenntarthatóbb, zöld közösségi közlekedést. A programsorozatba bekapcsolódó önkormányzatok bemutathatják a fenntartható mobilitás érdekében tervezett közlekedéspolitikai kezdeményezéseiket és már megvalósított legjobb megoldásaikat, rendezvényeikkel ráirányíthatják a polgárok figyelmet azokra a negatív hatásokra, (levegőszennyezés, zaj, zsúfoltság, balesetveszély), amelyet túlmotorizált közlekedés okoz a városi környezetben és a településen élők életminőségben, valamint hosszú távú kötelezettségként vállalják új, klíma- és környezetbarát közlekedéspolitikai intézkedések bevezetését. Az idei jelmondat, a „Takarékoskodj az energiával!” az aktív mobilitásra ösztönöz, saját energiánk felhasználására a gyaloglás vagy kerékpározás során, valamint az egyéni autóhasználat helyett és a közösségi közlekedés igénybevételére hív - tudatta szeptember 15-i közlésében az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Az Európai Mobilitási Héten lehetőség van a díjmentes kerékpár vasúti szállítására is, ugyanis idén a MÁV-START és a GYSEV járatain utazók kerékpárjukat ingyenesen szállíthatják.

Szeptember 22-én, az Autómentes Napon a MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV járatain a helyközi közlekedésben 990 forintért megváltható "Autómentes napijeggyel" lehet utazni. A kedvezményes napijegy kizárólag belföldi utazásra, 2. kocsiosztályon vehető igénybe, csak helyközi járatokon. 1. kocsiosztály igénybe vétele esetén a teljesárú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni, a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain, valamint a szükséges helyjegyeket és felárakat (pl. autóbuszokon távolsági kiegészítő jegyet) is meg kell vásárolni a jegy mellé.

Miskolc idén 23. alkalommal csatlakozik az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eseménysorozatához.

A fenntartható közlekedési módok népszerűsítése érdekében szeptember 18-án, hétfőn reggel Bicajos Reggelire hívják és várják szeretettel mindazokat, akik aznap az aktív mobilitást választják, vagyis kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával stb. érkeznek a Szent István térre. A reggeli csemege mellett megismerkedhetnek a TekAIRj kampánnyal, a HungAIRy projekt tevékenységeivel, a 100 klímasemleges és intelligens város misszióval, a Részvételi Költségvetéssel, sőt a helyszínen még komposztkeretet is igényelhetnek.

Hétfőn 7:09-kor Felső-Majláthról startol az eljutási verseny, mely során villamos, autóbusz, autó, kerékpáros és futó méri össze a gyorsaságát, ki mennyi idő alatt jut el a Városház térre.

A 2023-as Európai Mobilitás Hét miskolci programjaival és az eljutási versennyel kapcsolatosan Veres Pál, Miskolc polgármestere, és Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke sajtótájékoztatót tart hétfő reggel a Szent István téren.

Az eseményhez kötődően immáron 27. alkalommal rendezik meg a Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció is.

Az akciót a közlekedésért felelős tárca megbízásából a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. szervezi – ugyancsak a Mobilitási Hét idején, szeptember 18. és 22. között – a területileg illetékes közlekedési hatósági szervek közreműködésével. Legfőbb célja a hazai gépkocsiállomány környezetvédelmi állapotának, az állapot változásának folyamatos vizsgálata és értékelése, amelyet a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, közúti mérésekkel végeznek el. Az akció keretében – öt napon keresztül – a fővárosban, Győrött, Debrecenben és Szegeden, naponta változó helyen, a területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek közúti környezetvédelmi ellenőrzési mérést végeznek véletlenszerűen leállított gépkocsikon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés