Hirdetés
Hirdetés

Kifosztották ismerősüket: elítélték a két sajószentpéteri nőt

borsodihir.hu | 2024. 02. 28. | 13:25:52
Az ítélet egyelőre nem jogerős.
Kifosztották ismerősüket: elítélték a két sajószentpéteri nőt
Elvették a sértett 40 ezer forintját (Fotó: Illusztráció/pikist.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Kazincbarcikai Járásbíróság ítéletet hozott két sajószentpéteri nő ellen kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásban.

Az ítéleti tényállás első pontja szerint 2022 novemberében a délutáni órákban a vádlottak az elsőrendű terhelt sajószentpéteri lakásán tartózkodtak, ahová később megérkezett a mozgáskorlátozott sértett. Együtt italoztak, majd az elsőrendű vádlott – kihasználva a sértett mozgáskorlátozottságát – elvette a korábban a sértett által a párna alá tett pénztárcáját, melyben benne volt 40 ezer forint készpénz, személyes iratai és bankkártyája. A sértett észrevette a történteket, és visszakérte a tárcáját, a terhelt azonban ennek nem tett eleget, hanem a pénzből átadott 5 ezer forintot a cselekményt észlelő, de abban részt nem vevő másodrendű vádlottnak.

A sértetthez a későbbiek során a pénztárcája és bankkártyája visszakerült, így az okozott kárból ezer forint megtérült.

A második tényállási pont szerint a másodrendű vádlott néhány nap múlva azért kért rendőri intézkedést telefonon, mert állítása szerint egy sajószentpéteri gyalogátkelőhelyen a sértett férfi lábán megállás nélkül áthajtott egy gépkocsi, s ennek következtében erősen vérzik. A kiküldött járőrök a feltételezett bűncselekmény elkövetésének helyén nem találtak vérszennyeződést, de a sértett lába erősen vérzett, ezért mentővel kórházba szállították. A férfi sérüléseit valójában az ittas állapotban lévő másodrendű vádlott okozta oly módon, hogy hasított fával minden indok nélkül a lakásában 4-5 alkalommal megütötte a sértett lábujjait, miközben az elsőrendű vádlott a férfi felső testét ütötte.

A másodrendű vádlott bántalmazása következtében a férfi 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A terhelt nő azért, hogy a saját cselekményét leplezze, a rendőrségen olyan valótlan bejelentést tett, amely alapján a nyomozás elrendelését megalapozó közlekedési bűncselekmény elkövetésének a látszatát keltette.

A járásbíróság az elsőrendű vádlottat kifosztás bűntettében, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében és közokirattal visszaélés vétségében, míg a másodrendű vádlottat hatóság félvezetésének vétségében mondta ki bűnösnek, ezért az elsőrendű vádlottat 3 év 8 hó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 10 hónap szabadságvesztésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

A joghátrány megállapítása során súlyosító körülmény volt mindkét terhelt büntetett előélete és az, hogy velük szemben folyó más büntetőeljárás hatálya alatt követték el a cselekményt, továbbá ilyenként értékelte a bíróság az erőszakos, valamint a vagyon elleni cselekmények elszaporodását, továbbá az elsőrendű terhelt esetében a többszörös halmazatot.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és a védő fellebbezést jelentettek be.

Hirdetés
Hirdetés