Hirdetés

Konzervdobozból csinált füstelvezetőt Borsodban

Borsodihír | 2023. 12. 08. | 10:57:13
Nyolcan szénmonoxid-mérgezést szenvedtek. A férfit elítélték.
Konzervdobozból csinált füstelvezetőt Borsodban
Rossz volt az elvezetés (Fotó: Illusztráció/pixabay)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

December 8-án előkészítő ülésen hozott ítéletet a Kazincbarcikai Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki szabálytalan módon végezte el a gázkazán felszerelését és üzembe helyezését egy lakóházban, mely következtében az ott lakó család tagjai enyhe fokú szénmonoxid-mérgezést szenvedtek el. A megállapított tényállás szerint

a vádlott a vonatkozó miniszteri rendelet szerinti nyilvántartásban gázszerelőként nem szerepel, ennek ellenére elvállalta a használt gázfogyasztó készülék felszerelését és üzembe helyezését egy borsodi kistelepülésen található családi házban.

A terhelt által felszerelt kazán nem felelt meg a vonatkozó rendeletben előírtaknak, mivel CE megfelelősségi jelöléssel, EU megfelelősségi nyilatkozattal nem rendelkezett. Az önjelölt szakember által felszerelt kazán égéstermék kilépési helyére a szükséges huzat mértékét nem biztosító, a készülékekhez csatolt dokumentációtól eltérő, illetéktelenül és szabálytalanul – egy konzervdobozból – kialakított égéstermék elvezető került felszerelésre, és azzal került üzembe helyezésre. A nem megfelelő kivitelezés miatt a gázkazánban tökéletlen égés ment végbe, és az alkalmatlan égéstermék elvezető miatt az égéstermék nem tudott maradéktalanul a szabadba távozni, annak egy része a lakóház helyiségeibe áramlott. 2021. december 6-án 3 óra körüli időben szén-monoxid került a lakótérbe, melynek következtében az ott tartózkodó 3 felnőtt és 8 kiskorú személy közül többen enyhe fokú – 8 napon belüli gyógytartamú – szénmonoxid-mérgezést szenvedett el.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek és két évre próbára bocsátotta, egyúttal kötelezte a bűnügyi költség megfizetésére. A büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét és beismerő vallomását, ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte, hogy cselekménye következtében nyolc személy szenvedett el szénmonoxid-mérgezést.

Az ítélet jogerős.