Hirdetés

Közel 30 milliárd forintból épül a Miskolci Szívérrendszeri Központ

| 2022. 09. 12. | 16:20:00
Egész Észak-Magyarországot ki tudja majd szolgálni.
Közel 30 milliárd forintból épül a Miskolci Szívérrendszeri Központ
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összetett szívérrendszeri fejlesztést tervez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (BAZMK), amelyet széles körű szakmai, egészséggazdasági és szakmapolitikai egyeztetések előztek meg – írja a bazmkorhaz.hu. A várakozások szerint a fejlesztés az egész országrész egészségügyi ellátására hatással lesz, és megfelel majd a társadalom és a kor elvárásainak.Egy komplex, 15 ezer négyzetméteres szívérrendszeri fekvő-, járóbetegellátó központot alakítanának ki egy használaton kívüli épület helyén.

A tervezett épületben a kórházból jelenleg hiányzó szívsebészeti háttér megteremtése mellett valamennyi cardiovascularis betegellátással kapcsolatos specialitás (kardiológia, angiológia, érsebészet, invazív radiológia, szív- és érrendszeri rehabilitáció) integrálásával hozzák létre a XXI. századi igényeket kielégítő, a maga nemében vidéken páratlan csúcs-progresszivitású Miskolci Szívérrendszeri Központot.

Ha sikerül megépíteni, akkor a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Intézetével együttműködésben egy kétpólusú komplex cardiovascularis intervenciókat és műtéteket kínáló ellátórendszer jöhet létre, amely alkalmas az egész észak-magyarországi és észak-alföldi régió öt-hat megyéjének és az ehhez tartozó 2,7 millió főt számláló populáció igényeinek kielégítésére.

A tervezés során már a COVID-19 miatt megváltozott igényeket és újonnan megjelenő kockázati tényezőket is figyelembe vették. A fejlesztéshez valamennyi releváns szakmai szervezet, köztük a Szívsebészeti, Kardiológiai, Érsebészeti és Angiológiai Szakmai Kollégiumi Tagozatok írásos támogató nyilatkozatokat adott ki.

Részletes orvosszakmai tervezés, egészséggazdasági elemzések és stratégiai modellezést követően, a helyi szervezeti adottságok és lehetőségek figyelembevételével készült el az építészeti engedélyezési terv, amelynek részeként pince-, és további öt szinten számos egészségügyi ellátó és kiszolgáló funkciók kerülhetnek elhelyezésre.

A fejlesztés építési kivitelezési munkálatainak prognosztizált költségvetése a 2022-2023. évre tervezett árszinten bruttó 29,8 milliárd forint. További 7-8 milliárd forint egyéb költséget jelent a gépműszerek, mobiliák, informatikai eszközök és szakmai képzések költségei.

Hirdetés