Hirdetés

Letartóztatásban a mezőcsáti gyújtogató

birosag.hu | 2023. 12. 10. | 16:20:20
A redőny alá gyújtott.
Letartóztatásban a mezőcsáti gyújtogató
Időben észrevették a lakók (Fotó: Pikist)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint december 6-án az esti órákban üzenetben pénzt kért kölcsön a sértettől, majd fenyegetni kezdte őt. Ezt követően a gyanúsított megjelent a sértett és családja mezőcsáti ingatlanánál, próbált oda bejutni, azonban a sértett és édesapja elküldték.

A terhelt a történtek után lakóhelyére ment, majd a ház pincéjében egy piros színű rongydarabot átitatott egy – eddig nem azonosított – égésgyorsító anyaggal.

Nem sokkal később a sértett kiment a házukból azért, hogy az utcán parkoló gépjárművel beálljon a garázsba, eközben a gyanúsított visszament a sértettek portájához, magával vitte a rongydarabot, majd annak segítségével a családi ház utcára néző egyik ablakának redőnyét felgyújtotta. A műanyag redőny lángolni kezdett. A gyanúsított elszaladt a helyszínről, a lakásban tartózkodók pedig szóltak az udvaron lévő férfinak, aki próbálta a tüzet oltani.

A tett – bizonyítottság esetén – alkalmas lehet több ember sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette kísérletének megállapítására.

A bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú, élet elleni bűncselekmény miatt megindult eljárásban kiszabható súlyos szankcióra figyelemmel a férfi esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, melyet nem ellensúlyoznak személyi körülményei. Tartani kell attól is, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást veszélyeztetné tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével. Megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a megkísérelt cselekményt véghezvinné vagy egyéb más, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A végzés nem végleges.