Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint

Cívishír | 2024. 12. 20. | 17:26:08
A költő édesanyjának süteményes füzetében találtuk a leírást.
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
Nem szép, de finom! (Fotó: Cservenyák Katalin)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy közeledik a karácsony, úgy szaporodnak a közösségi oldalakon a repedt bejglikről készült képek. Mintha szeletelés után bármi is látszana ebből. Nos, mi itt nem akarnánk a szerencsétlenül járt háziasszonyok táborát szaporítani, inkább olyan sütemény leírását kerestük, amit nem lehet elrontani.

Régi receptet akartunk. Olyan ízt, amilyet dédanyáink készíthettek az ünnepi asztalra a múlt század elején.

Belelapoztunk hát Ady Lőrincné (1858-1937) süteményes könyvébe (épp tíz évvel ezelőtt jelent meg nyomtatásban Érmindszenten), s azon gondolkodtunk, vajon melyik finomsággal várhatta haza anyja Ady Endrét karácsonyra, ha költőfia hazament a falujába. Legyen mondjuk a londoni rudacska! Ahhoz kell dió.

Lássuk, hogyan készítette ezt az egyszerű, de nagyon finom süteményt Ady édesanyja!

Londoni rudacska

„21 dkg lisztet, 14 dkg vajat vagy 9 dkg zsírt, 6 dkg cukrot, 2 tojás sárgáját összegyúrunk, és pihenni teszünk. Később fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tepsibe tesszük. Ízzel megkenve a következő habot tesszük rá: 2 tojás kemény habjához hozzákeverünk 21 dkg darált diót, 21 dkg cukrot, és ezt rákenjük az ízre, de vigyázva, hogy össze ne vegyüljön. A tetejét cukros dióval meghintve sütjük. Ha megsült, hosszúkás rudacskákra felvágjuk.”

A tészta (mi zsírt használtunk) első nekifutásra nem állt össze, de tudjuk, fél deci langyos tej csodákra képes – máris gyúrható lett. A pihentetés után egy nagyobb (35x30 cm-es), kizsírozott, lisztezett tepsibe simítottuk a fél ujjnyi vastagságúra kinyújtott tésztát, megszurkáltuk (felesleges) és 180 fokra előmelegített sütőben rövid ideig elősütöttük. Míg a tészta sült, a fehérjét kemény habbá vertük, majd hozzáadtuk a cukrot és a darált diót.
A félig megsült tésztát megkentük barackízzel, majd erre óvatosan, hogy a lekvárral el ne keveredjen, rásimítottuk a habos keveréket. A sütőbe visszatoltuk, és készre sütöttük. Hidegen szeleteltük.

Nem szép, de finom. Jó étvágyat!

Cseka

(A londoni rúd/szelet egyébként a mai napig népszerű sütemény, leírása némi eltéréssel több receptes oldalon is megtalálható.)

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Miért érezzük magunkat bűnösnek, ha pihenünk?
Miért érezzük magunkat bűnösnek, ha pihenünk?
Aki elfoglalt, azt csodálják. Aki túlórázik, azt elismerik. Aki „mindent visz”, az példakép.
Óriási plüssmackó 99%-os kedvezménnyel?
Óriási plüssmackó 99%-os kedvezménnyel?
Nem, ez még valami annál is jobb!
A pénzes nyerőgépek világa
A pénzes nyerőgépek világa
Bemutatjuk, hogy melyik nyerőgépnek milyen előnyei vannak.
Nyulat húsvétra? Csak felelősséggel!
Nyulat húsvétra? Csak felelősséggel!
Gerinces állat elhagyása, elűzése vagy kitevése bűncselekménynek számít.
Nagy az igény a minőségi sonkára
Nagy az igény a minőségi sonkára
A feldolgozók visszafogott optimizmussal várják az idei szezont.
Minden idők legnagyobb Kocsonyafesztiválját ígérik
Minden idők legnagyobb Kocsonyafesztiválját ígérik
Miskolc belvárosa ilyenkor egyetlen hatalmas ünnepi helyszínné alakul
Megvan a jövő évi Kocsonyafesztivál időpontja
Megvan a jövő évi Kocsonyafesztivál időpontja
Legutóbb negyedmillió ember vitte hírét a miskolci ünnepnek.
Ezek Magyarország legjobb éttrermei
Ezek Magyarország legjobb éttrermei
A Michelin Guide etalon a gasztronómiában.
Magyarország étele: döntőben a préselt malacarc is
Magyarország étele: döntőben a préselt malacarc is
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz.
Gyász: elhunyt Frank Júlia
Gyász: elhunyt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.
Recept: popcornos csirke sült édesburgonyával
Recept: popcornos csirke sült édesburgonyával
Annabel Karmel szakácskönyve színfolt a konyhában.
Recept: Sacher-torta
Recept: Sacher-torta
Enni, hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjük bele együtt!
Recept: töltike tormalevélben
Recept: töltike tormalevélben
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: elkészítettük a TikTok-sztár tésztát
Recept: elkészítettük a TikTok-sztár tésztát
Enni? Hát azt nagyon szeretünk, a sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Hirdetés