Hirdetés
Hirdetés

Március elsejétől elvileg nem tudnak átverni minket az áruházláncok

index.hu | 2024. 03. 01. | 09:09:41
Az úgynevezett zsugorinfláció ellen intézkedett a kormány.
Március elsejétől elvileg nem tudnak átverni minket az áruházláncok
Megszokott gyakorlat, hogy nemcsak árat emelnek, hanem még csökkentik is az adagot (Fotó: Illusztráció/Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az 1 milliárd forintos árbevétel feletti boltokban máriuc elsejétől jelezni kell, hogy ha egy termék kiszerelése, praktikusan mérete vagy térfogata csökkent. A változásra két teljes hónapon át fel kell hívni a figyelmet, a kormány ily módon lép fel az utóbbi időben nagy port kavart zsugorinfláció ellen - írja az Index.

A mostani eszköz az úgynevezett zsugorinfláció (angolul shrinkflation) visszaszorításáról szól, nevezetesen arról, hogy bizonyos termékek árának változatlanságával vagy akár emelésével párhuzamosan, a termék kiszerelési mennyisége csökken. A fogyasztók ezáltal a megvásárolt termékből kevesebbet kaphatnak a pénzükért. A jelenség az utóbbi időszakban több más országban vitákat generált szakmai körökben, a nemzetközi reakciókat is megvizsgálva a magyar kormány úgy döntött, a megtévesztő gyakorlat ellen határozottan fellép.

A Nébih honlapján 2024. március 1-jétől elérhető nyilvános adatbázisba a gyártók, magyarországi forgalomba hozók és beszállítók február végéig több mint 500 terméket töltöttek fel, amelyek kiszerelési mennyisége 2023. július 1-je óta csökkent

– közölte az Index érdeklődésére Gerlaki Bence, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kereskedelemért felelős helyettes államtitkára.

Hirdetés
Hirdetés