Hirdetés
Hirdetés

Megmenekül az Oscar-díjas filmes szülőháza Miskolcon

Borsodihír | 2024. 06. 07. | 08:35:40
Felújítják az épületet a Szentpéteri kapuban.
Megmenekül az Oscar-díjas filmes szülőháza Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A városháza június 6-i tájékoztatása szerint nyert a Pressburger-ház megmentésére törekvő európai uniós pályázat.

Miskolc városnak egyik régi álma vált valóra, így a Pressburger-ház néven ismert, Szentpéteri kapu 3. szám alatt található épület mind külsejében, mind funkciójában megújul. A Miskolci Egyetem és a szlovákiai Pavol Jozef Šafárik Egyetem is a kezdeményezés mellé állt és együttműködő, támogató partnerként vesznek részt a projektben.

Pressburger Imre, a miskolci születésű Oscar-díjas filmalkotó romos szülőháza kultúrtörténeti jelentőségű. Az épület állaga olyannyira leromlott, hogy a Hodobay-program részeként az önkormányzat, a piaci szereplők, a civilek és további szereplők összefogásával törekvés indult annak megmentésére és felújítására.

A projekt elsődleges célja az 1800-as évek végén épült épület megőrzése, felújítása és új funkcióval való ellátása, a kulturális örökségi helyszín megőrzése és revitalizálása. Az épületet elsősorban annak múltja miatt – a filmes kultúrát előtérbe helyező, de összművészeti térként képzelik el, aminek elsődleges célja a fiatal (16-25 éves) alkotóművészek támogatása. Az elképzelések szerint Pressburger szülőháza időszakos nemzetközi művészeti projektek, kulturális események, workshopok színhelye lenne, de emlékszobájával, műhelyeivel és irodáival állandó funkciókat is betöltene, így a tágabb régió egyik egész évben látogatható turisztikai attrakciójaként is jelentős szerepet tölthetne be.