Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miből áll a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat?

borosdihir.hu | 2023. 12. 08. | 13:51:06
XXX
Miből áll a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki lézeres látásjavításra készül, az tudja, hogy az ilyen kezeléseket mindig megelőzi az  alkalmassági vizsgálat, mely egy kihagyhatatlan lépés, ha lézeres szemműtétről van szó. De hogyan is néz ki pontosan ez a vizsgálat? Érkeznek a válaszok!

A lézeres szemműtét melletti döntésnek csak gratulálni lehet, mert jelenleg ez a leghatékonyabb módja a valódi és tartós látásjavításnak. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bár már maga a döntés is egy nagy és becsülendő lépés, valójában az alkalmassági vizsgálat dönt arról, hogy elvégezhető-e a beavatkozás.

Az első és legfontosabb, amit le kell szögezni az, hogy az alkalmassági vizsgálat teljesen fájdalommentes és hozzávetőleg másfél-két órát vesz igénybe. Természetesen nem mindegy, hogy a vizsgálatokat milyen szemészeti műszerekkel végzik, ezért aki a csúcsminőséget keresi, annak a Focus Medicalnál a helye, hisz ők a Carl Zeiss, Oculus, Nidek és Schwind gyártmányú gépekkel végzik a vizsgálatokat.

A lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat lépései

1. Dioptriamérés: meghatározzák és ellenőrzik az eddig viselt szemüveg- vagy kontaktlencse korrekciójának mértékét.
2. Elsődleges és másodlagos fénytörési hibák feltérképezése: az ismert (pluszos és mínuszos) dioptriák és cilinderértékek pontos meghatározása, hogy kiderüljön, egészen konkrétan mit is korrigál majd a lézer.
3. Rejtett, magasabb rendű fénytörési hibák mérése: az aberrométernek nevezett gép a legkisebb fénytörési hibákat is megmutatja, hogy ezekkel is kalkulálva akár 100% feletti látásélesség is elérhető legyen lézeres szemműtéttel. A vizsgálatot a méltán híres Focus Medical látásjavító klinikán az aberrométerek és topográfok csúcsgenerációjának képviselőjével, a Schwind Peramis berendezéssel végzik, amely a világ egyik legfejlettebb ilyen célokra tervezett eszköze.
4. Szemnyomás megmérése: erre azért van szükség, mert az emelkedett szemnyomás a zöldhályog egyik tünete, amely egyrészt teljes kivizsgálás igényel, másrészt sajnos kizárja a lézeres szemműtét lehetőségét.
5. A pupilla és a szaruhártya átmérőjének megmérése: mivel a kezelés típusa függ a kezelendő terület méreteitől, ezek szintén elengedhetetlen információk a kezelés pontos megtervezéséhez.
6. A stereo látás ellenőrzése: ezzel a vizsgálattal mérik fel a két szem együttes látását.
7. A szaruhártya vastagságának vizsgálata: sajnos a túl vékony szaruhártyával rendelkezőknek lézeres látásjavítás általában nem, esetleg csak a felszíni PRK, egylézeres kezelés ajánlható, így például a CrystalFEMTO vagy a VISUMAX nem. A megfelelő kezeléstípus kiválasztásában tehát ez a tényező is jelentős szerepet játszik.
8. Szaruhártya görbületének meghatározása: a kezelés tervezésekor ez az adat is nagy szerephez jut.
9. Szubjektív korrekció meghatározása: ezt a vizsgálatot a jól ismer, betűs és számos táblák segítségével végzik, méghozzá azért, hogy kiderüljön, hogy mekkora látáskorrekciót érzünk kényelmesnek.
10. Domináns szem felderítése: ez leginkább is az LBV olvasószemüveg-kezelés esetén elengedhetetlen.
11. Vizsgálat réslámpával: ez azért lényeges, mert a szaruhártya felszíne és az állománya hangosan árulkodik az esetleges, szaruhártyát érintő betegségekről.
12. A szemlencse állapotának ellenőrzése: legfőképp a kezdődő szürkehályog lehetőségének kizárása miatt végzik ezt a vizsgálatot.
13. A szemfenék vizsgálata: a szemfenék vizsgálata közben fény derülhet a látászavart okozó, retinát érintő betegségen kívül akár szemfenéki elváltozásokra, magas vérnyomásra vagy cukorbetegségre is.
14. Ellenőrző vizsgálatok a pupillatágítás után: a szemcseppel végzett pupillatágításra azért van szükség, hogy ideiglenesen kikapcsolhassák a szem alkalmazkodóképességét, hogy további, a kezelés szempontjából fontos adatokra tegyenek szert. Pupillatágítás után a szem egy kis időre fényérzékeny lesz, a közeli látás pedig homályossá válik úgy 12-24 órára, szóval lehetőleg senki se vezessen haza a vizsgálatról.

Ha az összes felsorolt vizsgálatot elvégezte egy jól felszerelt klinika, például a Focus Medical szakorvosa, akkor meg tudja állapítani, hogy alkalmasak vagyunk-e a lézeres látásjavításra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés