Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milyen álláslehetőségek vannak Miskolcon?

| 2023. 03. 16. | 10:07:00
Körkép és tendenciák a régióban. 
Milyen álláslehetőségek vannak Miskolcon?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Munkalehetőségek Miskolcon: milyen állások várnak a kétkezi munkásokra, szakképzett álláskeresőkre, diplomásokra? Körkép és tendenciák a régióban. 

Noha a foglalkoztatottság szempontjából Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye régebben rendre elmaradt az országos átlagtól, biztató, hogy 2022-ben 16 százalékponttal jobb lett a foglalkoztatási mutató – ami azt jelenti, hogy jó eséllyel idén is könnyebb dolguk lesz az álláskeresőknek.

De milyen foglalkozásokban könnyű elhelyezkedni például Miskolcon?

A régióban mindig is nagy kereslet volt a szakképesítést nem kívánó munkákra: betanított munkásokra, árufeltöltőkre, irodai dolgozókra, telefonos ügyintézőkre. A szakképzést igénylő fizikai munkák szintén nagyon népszerűnek számítanak, a helyi nagy és közepes vállalatok és kisebb cégek szinte folyamatosan keresnek hozzáértő technikusokat, elektronikai műszerészeket, gépkarbantartókat. A felsőfokú végzettséghez kötött munkák közül a mérnökök, pénzügyi szakemberek és informatikusok iránt mindig óriási a kereslet. Egyszóval, aki keres munkát Miskolcon, az talál.

Egy árufeltöltő vagy egy IT-szakember talál könnyebben munkát Miskolcon?

Miskolc szerencsés helyzetben van, mert mind a fizikai, mind a szellemi munkát végzők iránt nagy az érdeklődés. A Miskolci Egyetem révén évről évre több ezer friss diplomás jelenik meg a munkavállalói piacon, akik helyben vagy a vármegye többi településén viszonylag könnyen találhatnak munkát. Ez azonban erősen függ attól, milyen a végzettségük. Az országos adatok szerint a legtöbben gazdálkodási menedzsmentre, jogi karra vagy pszichológiára felvételiznek. Ezzel szemben a munkapiacon, így Miskolcon is sokkal nagyobb igény van mérnökökre vagy pénzügyi szakemberekre, nem beszélve az informatikusokról. Az IT-szakemberek szinte minden cégnél nagy megbecsülésnek örvendenek, és alig van olyan nagyobb vállalat, ahol ne keresnének éppen informatikust. Ráadásul mindhárom területen (műszaki szakmák, informatika és pénzügy) nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is hiány van jó szakemberekből. A mérnökök között a villamos- és gépészmérnökök a megkelendőbbek, az informatika szakon belül a szoftverfejlesztői és mérnökinformatikusi végzettség a legvonzóbb a munkaadók számára, ami meg a pénzügyet illeti, két kézzel kapkodnak a pénzügy és számvitel szakon végzett diplomásokért. Aki ezeket a szakirányokat választja, szinte biztos, hogy válogathat a jobbnál jobb ajánlatok között.

Miskolcon mindig is nagy kereslet volt a kétkezi, betanított vagy szakképesítést kívánó fizikai munkakörök iránt, mivel az ipar és a szolgáltatási ágazat hagyományosan erős az északi nagyvárosban. Gyártósori munkásokat vagy gépkezelőket ugyanúgy keresnek, mint operátorokat, akik az automata vagy félautomata gépek kezelését végzik. A művezetők, brigádvezetők, karbantartók, műszaki előkészítők szintén könnyen elhelyezkedhetnek. Az irodai munka és adminisztráció területén is számos álláslehetőség adódik. Ezekhez sokszor csak középfokú végzettség és felhasználói szintű számítógépes ismeretek (Excel, Word, Outlook) szükségesek. Van, ahol megkívánják az angol vagy német nyelvtudást, ha a cég profilja ezt megköveteli, de sokszor nem kell felsőfokú szinten beszélni az adott nyelvet, elég, ha a jelentkező a napi rutinlevelezést le tudja bonyolítani.

A kisvállalkozásoknál vegyes a kép. Sofőri állást ugyanúgy keresnek, mint cukrászt vagy ügyintézőt. A munkakeresőknek érdemes rendszeresen körülnézniük az ajánlatok között, mert a kis cégeknél jellemzően gyorsan változik a kereslet és a kínálat.

A diákok munkalehetőségei

Az egyetemi évek alatt sok diák vállal munkát akár megélhetési okokból, akár azért, mert nem akar diákhitelt felvenni, vagy már készül a jövőre. A cégek nyitottak a diákmunka előtt, legyen az egy gyorséttermi pozíció vagy egy gyakornoki állás. A Meló-Diák és hasonló diákmunka-közvetítők nagy segítséget jelentenek, de a vállalatok maguk is hirdethetnek olyan állásokat, amelyeket kifejezetten egyetemistáknak szánnak. A sikerszakon tanulókat pedig sok esetben személyesen keresik meg, hogy az ígéretes tehetségeket idejekorán magukhoz tudják édesgetni, és a diploma megszerzése után már egy páréves tapasztalattal rendelkező szakember erősítse a céget.  

A régió nagy munkaadói

A vármegye nincs híján nagyvállalatoknak és dinamikusan fejlődő középvállalatoknak. Az ipar teljesítménye az elmúlt évtizedben 76 százalékkal nőtt, amiben nagy szerepet vállaltak az olyan cégek, mint a vegyiparban érdekelt BorsodChem, a MOL tiszaújvárosi beruházásai vagy a létesítményüzemeltetéssel foglalkozó B+N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. A külföldi beruházók között az ország hetedik legkeresettebb régiójának számít a vármegye. Ami a negatívumokat illeti, a 2020-as járványhelyzet itt is érzékenyen érintette a munkaadókat. Nemcsak a nagyokat, hanem a kisvállalkozásokat is, sőt, jellemzően épp a kevesebb embert foglalkoztató vállalkozások voltak kénytelenek megválni munkatársaiktól vagy végleg lehúzni a rolót. A statisztikák szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2020 negyedik negyedévében a 15 és 74 év közötti emberek 58,9 százalékának volt állása, és 14 400 volt munkanélküliek száma. Ez 5,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett, ami valamivel rosszabb volt, mint az országos átlag. A 2021-22-es év főleg arról szólt, hogy a vállalkozások talpon maradjanak, és minél kevesebb embert kelljen elbocsátaniuk. Ez a helyzet megváltozni látszik, és egyre több állásra keresnek megbízható munkaerőt, mind fizikai, mind szellemi munkakörökben. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés