Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolc Oscar-díjas szülöttének híres unokái állampolgárságot kaptak

| 2023. 09. 18. | 20:26:00
Éppen Martin Scorsese csinál filmet a nagypapáról.
Miskolc Oscar-díjas szülöttének híres unokái állampolgárságot kaptak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rekordszámú teltházas vetítéssel, közönségtalálkozókkal és nemzetközi szakmai programokkal, köztük az első archív filmvásárral zajlott a Budapesti Klasszikus Film Maraton. A Nemzeti Filmintézet (NFI) restaurált mozgóképeket ünneplő rendezvényén 110 vetítésen több mint 20 ezer néző vett részt, megdöntve a korábbi évek látogatószámát.

A Klasszikus Film Maraton meghívására Magyarországra érkeztek a világhírű, miskolci származású filmes, Emerich Pressburger (Pressburger Imre) unokái, az Oscar-díjas Kevin Macdonald és a BAFTA-díjas Andrew Macdonald, a Trainspotting nemzedéki kultfilm producere, akiknek régi álmuk vált valóra azzal, hogy felvették a magyar állampolgárságot, amelyet nagyapjuktól Trianon idején vettek el - emlékeztettek a közleményben.

Pressburger Imre 1902-ben született Miskolcon, karrierje legnagyobb sikereit azonban már Nagy-Britanniában érte el. Dolgozott együtt és barátságot ápolt többek között Korda Sándorral és Rózsa Miklóssal is. Michael Powell alkotótársával a brit filmművészet úttörői, munkásságukról jelenleg nem kisebb alkotó készít filmet, mint Martin Scorsese, aki az egyik legnagyobb rajongója munkásságuknak.