Hirdetés
Hirdetés

Miskolci segélykiáltás a rezsiviharban

| 2022. 10. 13. | 17:58:00
A 2021-es költségek hétszeresét kellene kifizetnie az önkormányzatnak.
Miskolci segélykiáltás a rezsiviharban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolcnak csak a kötelező feladatok biztosításához szükséges energiaellátása 17,5 milliárd forintba kerül 2023-ban a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint – hangzott el a Városvédelmi Egyeztető Tanács október 12-i ülésén. A polgármesteri hivatal beszámolója szerint a város vezetése a kormányzatnak küldött levelében részletesen ismertette az eddigi városvédelmi intézkedéseket és az alapfeladatok ellátásához szükséges forrásigényeket.

Költségvetésileg már az idei évet is veszélyeztetik az elképesztő magasságokba emelkedett energiaárak, 2023 azonban a most megismert számok alapján szinte reménytelennek tűnik – hangzott el az egyeztetésen. Mint írták, ha csak a kötelező feladatokat ellátó szervezetek rezsiköltségeit veszik figyelembe, akkor amihez tavaly 2,5 milliárd forintra volt szükség, az idén 6,5 milliárd forintba kerül, 2023-ban pedig több mint 17,5 milliárd forintot kell érte fizetni. Miközben – emlékeztettek – az önkormányzat teljes költségvetése hozzávetőleg 40 milliárd forint.

– A múlt héten bejelentett megszorító intézkedések, az intézményvezetőkkel egyeztetve, már ezen számok ismeretében születtek meg. Miskolc vezetése ezekről a városvédelmi intézkedésekről, az energiaköltségek brutális növekedéséről, a forráshiányról írásban részletesen beszámolt Balla Györgynek, az önkormányzatokkal történő egyeztetésekkel megbízott miniszteri biztosnak, valamint az érintett tárcáknak. Erre a beszámolóra azért van szükség, mert a Megyei Jogú Városok Szövetségének legutóbbi ülésén Gulyás Gergely, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter azt mondta, a kormány és az önkormányzatok elsődleges feladata az alapellátások (például az óvodai, bölcsődei ellátás, a közlekedés, az idősellátás, a közétkeztetés) biztosítása. Ezen prioritások hatékony működtetéséhez takarékossági tervet kell készíteniük az önkormányzatoknak. A miniszter ígérete szerint forráshiány esetén ezen terv jelenthet tárgyalási alapot a kormány és a helyhatóságok között – áll a polgármesteri hivatal szerdai közleményében.

A Városvédelmi Egyeztető Testület szerdánként ülésezik és ha kell, döntéseket hoz, hogy biztosítsa a város működését a brutálisan megemelkedett energiaárak ellenére is.

Hirdetés
Hirdetés