Hirdetés
Hirdetés

Négymilliót emeltek le egy edelényi asszony számlájáról

police.hu | 2024. 02. 22. | 11:25:34
A helyi férfi egy bank alkalmazottjának adta ki magát.
Négymilliót emeltek le egy edelényi asszony számlájáról
Elhitte (Fotó: Pikist)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csalás miatt folytat nyomozást az Edelényi Rendőrkapitányság egy 38 éves helyi férfival szemben. Az elkövető 2023. augusztus 2-án egy edelényi asszony bankszámlájáról közel 4 millió forintot utalt át két másik számlára. A csaló telefonon kereste meg áldozatát, és banki alkalmazottnak adta ki magát, majd közölte vele, hogy idegenek fel akarják törni a számláját, ezért vírusirtást fognak végezni. Az álbankár kérte a nőtől, hogy lépjen be netbanki felületére, töltse le az AnyDesk programot, aminek az ügyfél eleget is tett, és ezzel a programmal a csaló megszerezte a sértett internetbankos adatait, majd megkárosította. Az ügyben pénzmosás gyanúja miatt további két férfit hallgattak ki a rendőrök, a nyomozás jelenleg is folyik.

Az Edelényi Rendőrkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A bankok soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi pénzintézeti dolgozó ezen adatokat látja!
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra!
    Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!
Hirdetés
Hirdetés