Hirdetés
Hirdetés

Nem megfelelő orvostechnikai eszközöket akart venni a borsodi cég

Borsodihír | 2024. 02. 22. | 14:46:06
A NAV-osok szerencsére időben léptek.
Nem megfelelő orvostechnikai eszközöket akart venni a borsodi cég
Stop a fogszabályzó stopnak! (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy fogászati vállalkozás Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében ötezer darab, a fogszabályzóknál használt, a nem kívánatos fogmozgásokat megakadályozó, a fogakat rögzítő, úgynevezett fogszabályzó stop eszközt akart Kínából importálni.

A NAV munkatársa azonban az okmányok és az áru vizsgálatakor észrevette, hogy a 166 ezer forint értékű termék orvostechnikai eszköznek számít, ezért hazai forgalmazásának szigorú a szabályozása.

Az orvostechnikai eszközök Európai Unió területén történő felhasználásához rendelkezni kell például EU-megfelelőségi nyilatkozattal, valamint eredeti és magyar nyelvű használati útmutatóval, valamint bizonyos jelöléseknek is szerepelniük kell a terméken. Ezek nélkül egyetlen ilyen eszköz sem kerülhet a fogyasztókhoz. Mivel az importőr cég nem tudta felmutatni a szükséges dokumentációt, a NAV munkatársai értesítették a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, amely piacfelügyeleti eljárásában megállapította, hogy

a termék nem felel meg a biztonságosságra és a használhatóságra vonatkozó általános követelményeknek, és megtiltotta annak forgalomba hozatalát.

A szabályokat megsértő vállalkozásnak az unió területéről el kellett szállítania a bizonytalan eredetű és tulajdonságú, akár az egészségre is káros eszközt. Az EU-ba importált árukkal a pénzügyőrök találkoznak először, ezért – a társhatóságokkal együttműködve ­– a NAV hatékonyan, célzottan szűri ki az Európai Unió állampolgárainak egészségét és biztonságát veszélyeztető termékeket is.

Hirdetés
Hirdetés