Hirdetés

November 25.: jeles napja a magyar nemzetnek

| 2023. 11. 25. | 10:00:08
Ekkor ismerte meg az egész világ az Aranycsapatot.
November 25.: jeles napja a magyar nemzetnek
Megkoszorúzták a centenáriumi emlékművet a Puskás Arénánál (Fotó: mlsz.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Immár több évtizedes hagyomány, hogy az 1953-as 6:3-as londoni siker évfordulóján, a Magyar Labdarúgás Napján a korábbi válogatott játékosok elhelyezik az emlékezés koszorúit az MLSZ centenáriumi emlékművénél.

Idén november 25-e szombatra esik, ezért a hagyományos ünnepséget egy nappal korábban tartották meg. A centenáriumi emlékművet, Mihály Gábor szobrászművész alkotását 2001-ben, a szövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából adták át az akkori Nésptadion, a mostani Puskás Aréna tőszomszédságában.

A megemlékezésen a hajdani legendás válogatott játékosok mellett a jelenlegi női és férfi nemzeti csapatok is képviseltették magukat. A centenáriumi emlékművet a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Vági Márton MLSZ-főtitkár és Gellei Imre korábbi szövetségi kapitány, a korábbi válogatott játékosok nevében Esterházy Márton és Szentmihályi Antal, a női válogatott részéről Kiss Mária és Kissné Lukács Katalin, a férfi válogatott képviseletében pedig Laczkó Zsolt és Király Gábor koszorúzta meg.

Éppen hetven éve, 1953. november 25-én játszották "az évszázad mérkőzését": a világ legjobbjának számító magyar Aranycsapat a futball szentélyében, a londoni Wembley Stadionban győzte le 6-3-ra a hazai pályán addig veretlen angol labdarúgó-válogatottat.