Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Országos összesítés: Borsodban lopják a legtöbb a fát

Nébih | 2024. 05. 15. | 13:55:57
A szankciók egyre súlyosabbak.
Országos összesítés: Borsodban lopják a legtöbb a fát
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is extrém magas kockázatú maradt (Fotó: Nébih)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nébih, mint a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletére kijelölt erdészeti hatóság, minden évben beszámol az ellenőrzéseinek eredményeiről. A kockázati besorolások változása rámutat arra, hogy az illegális fakitermelést és kereskedelmet érintő ellenőrzések gyakorisága, valamint hatékonysága a jogkövetési hajlandóság növekedését eredményezte egyes térségekben. További fokozott EUTR-ellenőrzések szükségesek azonban az extrém magas és nagyon magas kockázati besorolású területeken. 

Az illegális tevékenység visszaszorításában hatékony eszköznek bizonyult, hogy az EUTR-ellenőrzések során az ismételt jogsértőknél a szankciók is egyre súlyosabbak. Épp ezért a hatóság e gyakorlatot a jövőben is folytatja majd - áll a Nébih közleményében.

A 2023-as adatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas, míg Pest vármegye nagyon magas kockázati besorolású maradt. Romlott a helyzet Heves és Veszprém vármegyékben, ugyanakkor a javuló tendenciára jó példaként említhető Baranya, Csongrád-Csanád, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegye.