Hirdetés
Hirdetés

Rablás Bőcsön: három fiatalkorút ítéltek el

Borsodihír | 2024. 03. 26. | 13:10:03
Egyikük seprőnyéllel bántalmazta az idős asszonyt.
Rablás Bőcsön: három fiatalkorút ítéltek el
Olyan erővel csapott le, hogy a seprűnyél eltört (Fotó: rendőrség)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Járásbíróság annak a három fiatalkorú férfinak a büntetőügyében, akik közül az egyik bement az időskorú sértett házába, seprűnyéllel véresre verte az asszonyt, majd gyógyszert, telefont és elemlámpát vett magához – tudatta a törvényszék március 26-án.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a fiatalkorú vádlottak 2023 januárjában bementek az időskorú sértett bőcsi házának udvarára, melyet az asszony észlelt, ezért a ház hátsó kijáratából a terheltekre kiáltott, távozásra szólította fel őket, majd az ajtót bezárva visszatért a lakásba. A vádlottak azonban nem tettek eleget a felszólításnak. Egyikőjük felvette a bejárati ajtó mellé letámasztott fa seprőnyelet, berúgta az ajtót, bement a házba és az eszközzel a sértettet több alkalommal, testszerte megütötte olyan erővel, hogy a seprűnyél eltört, a sértett fején pedig vérző sérülés keletkezett.

A vádlott – miután abbahagyta a bántalmazást – kutakodni kezdett és felszólította az asszonyt, hogy adja oda neki a gyógyszereit. A terhelt a talált gyógyszerrel, mobiltelefonnal és egy elemlámpával távozott.

A másik két vádlott nem bántalmazta a sértettet és nem is vett el tőle értéktárgyakat, társukat próbálták megfékezni, felszólítva őt a cselekmény abbahagyására. A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

A terheltek az előkészítő ülésen beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Az elsőrendű vádlottat a bíróság rablás bűntettének minősített esetében találta bűnösnek, ezért három évre elrendelte javítóintézeti nevelését. A másod- és harmadrendű vádlottakat társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette miatt egy-egy évre próbára bocsátotta, egyben megállapította, hogy annak időtartama alatt pártfogó felügyelet alatt állnak. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a fiatalkorúak bűnösségre kiterjedő beismerő vallomását és nehéz családi körülményeit. Súlyosító körülmény a másod- és harmadrendű vádlottak esetében a társtettesi elkövetés és a hasonló bűncselekmények elszaporodottsága.

Az ítélet jogerős.

Hirdetés
Hirdetés