Hirdetés

Rablás, rongálás, kifosztás, testi sértés – letartóztattak két borsodi fiatalt

Borsodihír | 2023. 12. 04. | 13:33:28
Javítóintézetbe kerültek.
Rablás, rongálás, kifosztás, testi sértés – letartóztattak két borsodi fiatalt
A pénzszerzés motiválta őket (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság elrendelte két fiatalkorú gyanúsított letartóztatását az alábbi cselekmények megalapozott gyanúja miatt. November 23-án 14 óra körül a berentei buszmegállóban várakozó sértettől pénzt követeltek, majd megkísérelték erőszakkal elvenni a kezében tartott mobiltelefonját, azonban azt a sértett a zsebébe tette. Ekkor fenyegetni kezdték, melynek hatására a sértett átadott nekik 310 forintot, továbbá erőszakkal elvettek tőle egy 500 forint értékű bérlettartó tokot.

A gyanúsítottak fenti cselekménye alkalmas társtettesként elkövetett rablás bűntettének a megállapítására.

A fenti cselekményen túl az egyik fiatalkorú gyanúsított július, szeptember, október hónapokban Sajószentpéter területén különböző vagyon elleni bűncselekményeket követett el, így megrongált egy házhoz tartozó kerítést, csatorna- és kamerarendszert, mellyel több mint 900 ezer forint kárt okozott, kifosztott egy magánszemély tulajdonában álló Snack automatát, ezzel 20 ezer forint lopási kárt okozva, továbbá egy lakóházból mobiltelefonokat és cipőt tulajdonított el 100 ezer forint értékben. Ezek a cselekmények többrendbeli lopás és rongálás megállapítására lehetnek alkalmasak.

A másik gyanúsított november 30-án Kazincbarcikán, az utcán szándékosan ellökte a szemmel láthatóan mozgásában erősen korlátozott sértettet, neki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozva. Ennek a cselekménynek a Btk. szerinti minősítése védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottakat a fenti bűncselekmények elkövetése során a pénzszerzés motiválta, így fennáll annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb vagyon elleni bűncselekményeket követnének el. A bíróság mindezek alapján – a rablási cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára is figyelemmel – egy hónapra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását, melyet javítóintézetben rendelt végrehajtani.

A végzés nem végleges.