Hirdetés
Hirdetés

Református püspök Sajóvelezden: a hitnek hármas tartóoszlopa van

mti | 2024. 03. 31. | 12:48:13
A három együtt tartja meg az ember hitét - mondta.
Református püspök Sajóvelezden: a hitnek hármas tartóoszlopa van
Pásztor Dániel igét hirdet (Fotó: MTI/archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A keresztény hitnek hármas tartóoszlopa van - mondta Pásztor Dániel, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi alelnöke a március 31-i, húsvétvasárnapi ünnepi istentiszteleten a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóvelezden.

A református püspök kifejtette, ez a három oszlop az, hogy "Krisztus meghalt a mi bűneinkért", feltámadt és él, valóságos személyiség. Hozzátette, a keresztény hit olyan, mint egy "híd a menny és a föld között". Ha annak három tartóoszlopa közül bármelyik is hiányzik, vagy bármelyikkel probléma van, akkor a híd "használhatatlan és semmit sem ér" - fűzte hozzá.

Hangoztatta: csak így együtt a három adja meg a hidat, és tartja meg az emberek hitét.

"Krisztus meghalt a mi bűneinkért, feltámadott a mi megigazolásunkért, és azt ígérte és ígéri: íme, én veletek vagyok minden napon, a világ végezetéig" - mondta Pásztor Dániel. A református püspök beszélt arról, hogy a huszonegyedik század embere megkérdőjelezi az egész húsvéti történet és azt, hogy Krisztus valóban feltámadt. Sokan gondolják, hogy nem igaz, és erről szeretnék a kereszténységet és a világot is meggyőzni - tette hozzá. 

Pásztor Dániel szerint a keresztény hit egy fontos alapkérdése az, hogy az emberek elhiszik-e Krisztus feltámadását. Isten igéje, a Szentírás gondoskodott arról, hogy legyenek tanúk, akik elmondják, hogy Krisztus valóban feltámadt a halálból 

- mutatott rá.

A püspök Pál apostol idézve arról beszélt, ha Krisztus feltámadása nem igaz, akkor hiábavaló az igehirdetés, hiszen annak alapja az, hogy Jézus él. Kiemelte, a prédikációk alkalmával az emberek azért érzik úgy, hogy azok nekik szólnak, mert Krisztus él, és beszél az emberekkel megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan módon, de valóságosan és átélhetően. Az ünnepi istentiszteleten Pásztor Dániel arról is beszélt, a keresztény egyháznak addig van létjogosultsága, ameddig a feltámadott Jézusról tesz bizonyságot. Amennyiben nem ezt hirdeti, akkor annak az egyháznak vége - szögezte le.

A református püspök prédikációjában kiemelte, a feltámadás hite nem az ünnep két napja alatt dől el és válik igazán fontossá, hanem az azt követő időszakban, és akkor, amikor az emberek kilépnek a templom ajtaján.

Pásztor Dániel hangsúlyozta: az, hogy Krisztus él, a hétköznapokban ad erőt  igazán az embereknek, amikor szembe kell nézniük a betegségekkel vagy a megoldhatatlannak tűnő problémákkal. Ezekben a helyzetekben ott van az emberekkel az élő Krisztus, akit segítségül hívhatnak, és biztosak lehetnek abban, hogy segíteni fog - hangoztatta.

Hirdetés
Hirdetés