Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sok mindent megsemmisítettek az ónodi vásárban

Nébih | 2024. 04. 17. | 12:59:13
Ellenőrök: az alkalmi piacokon az árusok rendkívül alacsony tudással rendelkeznek a növényekkel kapcsolatban.
Sok mindent megsemmisítettek az ónodi vásárban
Az alma is fennakadt (Fotó: Pikist)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Folytatódott a tavaszi szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusításának ellenőrzése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a vármegyei kormányhivatalok, valamint a NAV szakemberei április elején hatósági ellenőrzést tartottak az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron. Az akció során több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot kellett megsemmisíteniük. A leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök. A rózsatövek esetében feltűnő volt a fajtamegjelölés és a származást igazoló dokumentumok hiánya.

Az ónodi piac április eleji ellenőrzése során azért kellett több száz gyümölcs ültetési anyagot megsemmisíteni, mert az érintett eladók ismeretlen eredetű és problémás minőségű szaporítóanyagot szerettek volna értékesíteni.

A gyümölcsoltványok közül többek közt alma, körte, birs, szilva és őszibarack, míg a dísznövény ültetési anyagoknál a rózsatövek esetében történt helyszíni megsemmisítés. A lefoglalt és a helyszínen megsemmisített tételeknél a legnagyobb problémát a minőségi kifogások mellett, a címkék hiánya és azok illegális másolása jelentette. A hatóságok több száz gyümölcsfát kényszerültek megsemmisíteni, ugyanis fénymásolt címkével látták el a gyümölcsoltványokat. A címke magasabb szaporítási fokozatú certifikált-kék vagy tünetmentes C.A.C.-citromsága színű lehet. Minden címke egyedi sorszámmal rendelkezik, de a számok több esetben azonosak voltak a rossz minőségű fénymásolatokon.

A rózsatövek esetében a fajtamegjelölés és a származást igazoló dokumentumok hiányát tapasztalták a felügyelők. 

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy elsősorban a hazai előállítású szaporítóanyagokat vásárolják, mert így jutnak hozzá a hatóság által ellenőrzött kiváló minőségű gyümölcs-szaporítóanyaghoz. Választásukkal egyúttal segítik a hazai szaporítóanyag-előállítás fennmaradását, fejlődését is!