Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szennyvízkezelő reaktort terveznek a Miskolci Egyetemen

| 2024. 04. 17. | 08:03:11
A vízszennyezés mára jelentős környezeti problémává vált.
Szennyvízkezelő reaktort terveznek a Miskolci Egyetemen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kísérleti szennyvízkezelő reaktort tervez a Miskolci Egyetem, a marokkói Université Ibnou Zohr egyetemmel és a Kisanalitika Laboratóriumi Szolgáltató Kft.-vel konzorciumi együttműködésben 67,935 millió forintból - közölte az MTI-vel a Miskolci Egyetem kommunikációs központja.

Azt írták: a március elsején indított projekt a szennyvízben található szerves szennyeződések eltávolítását célozza meg és várhatóan 2027 februárjában zárul.

A cél, hogy a fejlesztendő kísérleti reaktor segítségével a szennyvizekben kis mennyiségben maradó és nehezen eltávolítható szerves szennyeződéseket (magyar oldalról főként a növényvédőszer-maradványokat)
ártalmatlanítsák, környezetbe való kikerülésüket megakadályozzák - közölték.

Mint írták, a projektben a fotokatalitikus kísérleti reaktortervezésen túl interdiszciplináris fejlesztések is történnek. A megvalósítás felöleli a mérnöki (reaktortervezés), az anyagtudományi (fotokatalizátorok szintézise) és a környezetkémiai (jellemzés és szennyezőanyag-eltávolítás) területeket is.

A vízszennyezés mára jelentős környezeti problémává vált, mely gyakran a különböző területeken zajló, tiszta vizet használó és nagy mennyiségű szennyvizet termelő ipari fejlődés eredménye. Ezek a szennyvizek különböző szerves anyagokat, például növényvédő szereket és gyógyszeripari termékeket is tartalmazhatnak - olvasható a közleményben.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatali (NKFI) alapból valósul meg.