Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint kétezer pálinkát kóstoltak meg Ongán

| 2022. 02. 01. | 10:49:00
Rekordszámú nevezés érkezett 163 településről, határon túlról is.
Több mint kétezer pálinkát kóstoltak meg Ongán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny rekordszámú nevezéssel, és az Árpád pálinka kettős győzelemével ért véget, akiknek a legjobb kereskedelmi főzde cím mellé sikerült a verseny legjobb pálinkája nagydíjat is megszerezniük érlelt szilvapálinkájukkal.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 2177 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából és Szlovákiából. Az eredményhirdetést egy nagyszabású gála részeként január utolsó hétvégéjén tartották Debrecenben, a Kölcsey Központban, ahol kiderült, hogy kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett az 2169 értékelt, minősített minta abszolút legjobbja.

A nevezett pálinkák és párlatok 265 nevezőtől, 163 településről származnak.

A pálinkák és párlatok értékelésére január 16. és 18. között került sor Ongán. A háromnapos zsűrizés során a 31 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt. A nagy- és champion díjas tételekről ugyanakkor valamennyi zsűritag véleményt formált.

Az eredményhirdető gálát Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára és Koncz Zsófia országgyűlési képviselő nyitotta meg, míg Takács László, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke értékelte.

Élesben vizsgázott az új, az egyesület által maga fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver, összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával. Ennek legfőbb erénye a hibakeresés helyett a pozitív szemlélet, nagyobb differenciálási lehetőség alkalmazása, az illat, illetve az íz, mint a két legfontosabb értékmérő tulajdonság több összetevőre való bontása. A jövőben a szélesebb közvélemény és a marketing szakemberek számára a borversenyek/borbírálatok tapasztalatai, ismertsége alapján könnyebb eligazodást eredményezhet a minőségi pálinkák/párlatok eredményességét illetően az új, fogyasztó és bírálóbarát értékelő rendszer.

A végső győztes címért mindenki a nyolc legjobb eredményt elérő termékével versenyzett, melyben voltak kötelező kategóriák és egyéb megkötések is. A nevezett és lebírált mintából 354 volt a kereskedelmi tételek száma, 535 a bérfőzők és 1287 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

A verseny főbb összesített mutatói: összes beérkezett minta: 2177 db, bírált: 2169 (100%), csúcs zsűrihez került 771 (35%), arany 362 (17%), ezüst 520 (24%), bronz 589 (27%), kisseb hibákkal rendelkező: 335 (15%), hibás 363 (17%) minta. A kereskedelemben kapható minták közül 34 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 40 kategória győztes minta volt.

Az aranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai január 28-án, Debrecenben egy nagy szabású gála alkalmával választották ki a közönségdíjas pálinkát, melyet az erdélyi Székelyhídról az SC ZEKULHYDA SRL Magyarádi Fehér szőlője nyert el.

A XII. QUINTESSENCE Competition nagydíjasai

  • QUINTESSENCE – 2022 legjobb kereskedelmi főzdéje, a verseny győztese, Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád pálinka, Békéscsaba
  • QUINTESSENCE – 2022 legjobb pálinkája, érlelt szilvapálinka, Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád pálinka, Békéscsaba
  • QUINTESSENCE – 2022 közönségdíjas pálinkája, SC ZEKULHYDA SRL Magyarádi Fehér szőlője, Székelyhíd
  • QUINTESSENCE – 2022 legjobb magán és bérfőzetett párlata, Szabadics Attila kajszibarackja, Zalamerenye
  • QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzdéje, Pálinkapatak Kft., móri üzem
  • QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzetője, Pataki Attila, Csákberény
  • QUINTESSENCE – 2022 legjobb magánfőzője, Mladoniczki István, Pilis
  • QUINTESSENCE – 2022 legjobb női magánfőzője, Nagy Fruzsina, Érmihalyfalva
  • QUINTESSENCE – 2022 legjobb ongai pálinkája/párlata, Urszin László szilvája
  • QUINTESSENCE – 2022 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja, Kaizer Gábor (Agárdi Pálinkafőzde)

Bővebb információk ITT