Hirdetés
Hirdetés

Világháborús gránátot találtak a sátoraljaújhelyi Bortemplomban

mti | 2024. 04. 03. | 09:27:39
Elszállították, később pedig megsemmisítik.
Világháborús gránátot találtak a sátoraljaújhelyi Bortemplomban
A második világháború német repeszromboló gránátot elszállították (Fotó: Facebook/a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred )
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Második világháborús német repeszromboló gránát került elő a sátoraljaújhelyi Bortemplom tornyának felújítása során, a padló alá fúródva - közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred a Facebook-oldalán április 3-án, szerdán.

Azt írták, a hagyomány szerint Szepsi Laczkó Máté református prédikátor - Lorántffy Zsuzsanna udvari lelkésze - készítette a világon az első tokaji aszúbort a 17. század elején és lepte meg vele Lorántffy Zsuzsannát húsvétkor. Ennek állít emléket az 1913-ban épült a Bortemplom. Az ahhoz tartozó pincerendszerben volt, hogy több mint egymillió liter bort tároltak.

Hozzátették: a Bortemplom tornyának felújítása során a padló alá fúródva találták meg a 15 centiméteres német repeszromboló gránátot. A tűzszerész járőr megállapította, hogy a robbanóeszköz gyújtószerkezetének működtető mechanikája letört, valószínűleg akkor, amikor a gránát a torony tetőszerkezetével ütközött és feltehetően ezért nem lépett működésbe ez a robbanótest.

A tűzszerészek elszállították a gránátot, azt később megsemmisítik.

Hirdetés
Hirdetés