Hirdetés
Hirdetés

Íme, a jövő évre várható időjárás

| 2018. 12. 18. | 17:05:00
Az első és utolsó két hónap nem kíméli a pénztárcánkat.
Íme, a jövő évre várható időjárás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dávid Mihály már 47 éve készíti éves előrejelzéseit, melyeket a mai napig érdeklődve böngésznek az ország minden táján. A nyíregyházi mérnököt, aki egy kicsi esélyt lát még arra, hogy idén havas lesz a karácsonyunk, a jövő évi kilátásokról kérdeztük.

Természetesen már elkészült a legújabb prognózisa, mely szerint 2019 januárja hideg lesz, és a zord idő február elejéig elhúzódik. Még egy hideghullám várható február végén, aztán március 5. körül kezdődik az igazi tavasz. Szépnek ígérkezik a tavasz, hirtelen meleg lesz az év harmadik hónapjában.

Vakációt akár már júniusra is tervezhetünk, mert a hónap első és utolsó harmadában igazi nyárias meleg várható. Július első fele is a nyaralóknak kedvez, a második fele már nem annyira.

Az év további része a megszokottól hűvösebbnek ígérkezik. Ahogy az az év első két hónapja, a z utolsó kettő is hideg lesz. November végén már téli időre számítsunk, és decemberben is lesz két hideghullám. Az első december 12-13-án, ekkor akár -8 és -9 fok is lehet.

Dávid Mihály szerint az időjárás alakításában, a klímaváltozásban négy tényezőnek van szerepe:

  • a Nap hatása
  • a szén-dioxid mennyisége
  • emberi tevékenységek
  • és a tömegvonzás.

A tömegvonzás komolyabb számításba vételét majd még a tudománynak is meg kell szoknia – tette hozzá.

S hogy a közelgő karácsonyról is ejtsünk újra pár szót: mint azt már korábban írtuk: pici esély van arra, hogy hó hulljon az ünnepek alatt. Dávid Mihály a 2018-as prognózisában az elmúlt hétvégi havazást jelezte. Az előrejelzéseszerint a következő napok felmelegedése utáni lehűlés újabb havazást hoz, nincs kizárva, hogy épp az ünnepekre.

Cs. K.

Hirdetés
Hirdetés