Hirdetés

Ezt a döntést hozta Czeglédy-ügyben a Kúria

MTI

2018.03.08. 18:55

Ezt a döntést hozta Czeglédy-ügyben a Kúria

Az ügyvédet Szombathelyen vették nyilvántartásba jelöltként.

Hirdetés

Visszautasította a Kúria Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmét, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre annak elbírálására.

 A Kúria csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a legfőbb ügyész indítványával érintett ügyben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - minősített többséggel meghozott - határozatában felfüggesztette Czeglédy Csaba Adrián független országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát. A felfüggesztő határozat szerint a döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Érdemi vizsgálat nélkül

Az érintett azonban jogorvoslat iránti kérelmet nyújtott be a Kúriára. A testület a bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet érdemi vizsgálat nélkül visszautasította. Ugyanis - mint kifejtették - a Kúria megállapította: az NVB a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos döntését nem a választási eljárásról szóló törvény, hanem az Országgyűlésről szóló törvény alapján hozta meg. E törvény szerint a képviselők választásán jogerősen nyilvántartásba vett jelöltet az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. Annyi az eltérés, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről nem az Országgyűlés, hanem az NVB dönt, és a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt az NVB elnökéhez kell benyújtani.

A Kúria megállapította: nincs hatáskörük a jelölt mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló döntés felülvizsgálatára, ahogy az Országgyűlés minősített többséggel meghozott döntése ellen sincs jogorvoslat országgyűlési képviselők esetén.

A Kúria hatáskör hiányában a kérelemben felhozott tartalmi kifogással nem tudott érdemben foglalkozni - olvasható közleményükben.

Czeglédy Csaba Vas megye 1. számú egyéni választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele március elsején vált jogerőssé.

A legfőbb ügyész másnap indítványozta az NVB-nél a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mert a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.
Az NVB múlt pénteki ülésén négy igen szavazattal - Fábián Adrián választott tag és Litresits András, az MSZP-Párbeszéd delegáltjának ellenszavazatával - a jelölt mentelmi jogát felfüggesztette.

Czeglédy Csabamentelmi jog

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés