Hirdetés

Kitüntették a franciát, aki kiállt Orbán Viktor mellett

2018.07.06. 14:30

Kitüntették a franciát, aki kiállt Orbán Viktor mellett
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adja át Éric Fournier francia nagykövetnek (Fotó: mti)

Azt várják tőle, hogy továbbra is Magyarország barátja legyen

Hirdetés

A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Éric Fournier francia rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, az elismerést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Budapesten pénteken. Fournier az elmúlt napokban amiatt került bele a francia és a magyar sajtóba, mert támogatólag szólt Orbán Viktorról, akit a nyugati sajtó szerinte csak „magyarfóbiája” miatt támad és nevez populistának. Emmanuel Macron francia elnök visszahívta és és már ki is nevezte utódját. Kérdés, hogy normál diplomáciai rotációnak tulajdonítható-e a váltás, vagy az Orbán melletti kiállása miatt rendelték haza Fournier-t.

Éric Fournier olyan időszakban szolgált, amely talán a legintenzívebb volt a világpolitikában az elmúlt évtizedekben. Régi szövetségek bomlottak fel, újakat kötöttek, és reális azt várni, hogy az elkövetkezendő évek folyamatai sem lesznek kevésbé mélyek

- jelentette ki Szijjártó Péter, aki üdítőnek nevezte, hogy vannak olyan diplomaták, akik meg tudják őrizni a józan eszüket. Az egész liberális elvárásrendszer azon alapszik, hogy mindenki nyíltan elmondhatja, mit gondol - jegyezte meg.

Azt mondta, Éric Fournier fenntartotta a francia befektetési kedvet. Mintegy hatszáz francia vállalat negyvenezer magyar embernek ad munkát, és az sem véletlen, hogy a kormány hat francia vállalattal stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

A középkereszt nemcsak a múltnak szól, hanem a jövőnek is: azt várjuk, hogy Éric Fournier az elkövetkezendő időszakban változatlanul Magyarország barátja lesz, segít abban, hogy hiteles kép alakuljon ki Nyugat-Európában a magyarokról

- mondta a miniszter. A francia nagykövet hangsúlyozta: úgy írta le az országot, ahogy elkezdte megismerni, próbálta elmagyarázni a kormányának, hogy milyenek a magyarok, milyen a magyar valóság. Célja az volt, hogy eloszlasson egy sor olyan tévhitet, amely "misztériumként" lengi körül Magyarországot. Küzdenie kellett, hogy a magyar álláspont ismertebbé váljon egy olyan közegben, ahol erősen körülhatárolt kategóriákba sorolják be az államokat - nyomatékosította Éric Fournier.

Orbán ViktorFranciaország

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés