Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadták a Frontex megerősítését Brüsszelben

| 2019. 04. 17. | 21:04:00
A Fidesz képviselője szerint nagyobb szükség lett volna arra, hogy pénz adjanak Magyarországnak.
Elfogadták a Frontex megerősítését Brüsszelben
Hirdetés
Hirdetés

Jóváhagyta az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítéséről létrejött egyezséget április 17-én az Európai Parlament (EP), az elképzelés ugyanakkor az eredetileg tervezettnél lényegesen lassabban fog megvalósulni – írja a Magyar Távirati Iroda.

A strasbourgi plenáris ülésen 403:162 arányban megszavazott határozat értelmében a külső határok igazgatásának biztosítása és a válsághelyzeti reagálás képessége érdekében a szervezet operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje az 5 ezer főt, 2027-re pedig a 10 ezret. Az ügynökség munkatársait jelenleg kizárólag az EU-országok adják. Magyarországnak 2021-ben összesen 173, 2027-re pedig 303 fővel kell hozzájárulnia ehhez.

A készenléti alakulat a fogadó országtól kapott engedélyek függvényében bizonyos végrehajtói hatásköröket gyakorolhat majd a határellenőrzések végzése, továbbá a visszaküldéssel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében már 2020-ra 10 ezer fősre bővítették volna a Frontex személyzetének létszámát. 

Gál Kinga fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: bizonyos mértékű segítséget fog jelenteni az EU külső határainak védelmében, ha megfelelően alkalmazzák majd ezeket a szabályokat. Véleménye szerint azonban „valójában arra lenne a legnagyobb szükség, hogy az unió jelentősebb pénzügyi támogatást biztosítson a külső határt hatékonyan védő tagállamok, így Magyarország határvédelmi költségeire”.

A hatályba lépéshez ezen intézményközi megállapodást még az EU másik társjogalkotó szervének, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak is meg kell erősítenie.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés