Az állam eladta a hollóházi porcelángyárat

borsodihir.hu

2020.01.17. 14:06

Az állam eladta a hollóházi porcelángyárat

Egyetlen ajánlat érkezett.

Hirdetés

Sikeresen elárverezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészét. A kikiáltási ár 175 millió forint volt, csütörtök 21 óráig lehetett licitálni – írja a Magyar Hang.

Egyetlen ajánlat érkezett, a nyertes, akinek kiléte nem ismert, ezért az összegért jutott a céghez.

A Hollóháza védjegy az államé, ennek használatáért az új tulajdonosnak fizetnie kell, tehát mintegy bérelni fogja. A hungarikumnak számító porcelánokat gyártó cég eladását január elején hirdette meg az MNV. A kiírásban szerepelt többek között az is, hogy a vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a jelenlegi főtevékenységét – a háztartási kerámia gyártását – fenntartja egészen addig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenysége végzéséhez. A pályázónak azt is vállalnia kell, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el. A kötelezettségek megszegése esetén kötbért kell fizetni.

Az MNV tőkeerős vevőt várt, aki a tulajdonjog megszerzését követő három évig gondoskodik arról, a társaság ellen felszámolási eljárás ne induljon.

A hungarikumok oldalán szereplő bemutatás szerint a hollóházi az ország legrégebbi, 1777 óta folyamatosan működő porcelángyára.
árverésHollóházi porcelán

Szóljon hozzá!

Hirdetés