Két év alatt átlagosan 30 százalékos béremelés

MTI

2020.01.10. 15:15

Két év alatt átlagosan 30 százalékos béremelés
A családi és munkahelyi bölcsődék erősítésére is költenek (Fotó: Pixabay)

Nő a bölcsődei szakdolgozók fizetése. Még több férőhely jön létre.

Idén is tovább emelkedik a bölcsődei szakdolgozók bére, folytatódnak a bölcsődefejlesztések – közölte a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos január 10-i budapesti sajtótájékoztatóján. Kovácsné Bárány Ildikó azt mondta, hogy a bölcsődei szakemberek bérét 2 év alatt átlagosan 30 százalékkal emelik. Tájékoztatása szerint a bölcsődefejlesztések következtében további 5 ezer szakemberre, így kisgyermeknevelőre, bölcsődei dajkára lesz szükség. Felidézte, hogy az elmúlt években a felsőfokú képzettséggel rendelkező szakdolgozók bére 63 százalékkal, középfokú végzettségűeké 44 százalékkal nőtt. Az ő bérüket két év alatt „tovább erősítik” a bölcsődei pótlék jelentős emelésével, amelyet kiterjesztenek a bölcsődei dajkákra és a diplomás kisgyermeknevelőkre is – tette hozzá.

A bölcsődei bérfejlesztés 10 ezer embert érint, ők az első megemelt fizetésüket februárban kapják meg. Bérük legkevesebb bruttó 18 ezer forinttal és legfeljebb bruttó 73 ezer forinttal nő, 2021-ben pedig az emelés legkisebb összege 24 ezer, a legnagyobb 161 ezer forint lesz. 

A miniszteri biztos közölte azt is, további 19 ezerrel növeli a kormány a bölcsődei férőhelyek számát azért, hogy 2022-re a három év alatti gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma elérje a 70 ezret. 2010-ben 32 ezer bölcsődei férőhely állt rendelkezésre Magyarországon, jelenleg már 51 ezer férőhelyet vehetnek igénybe a szülők. A bölcsődefejlesztésekre tavaly és idén mintegy 120 milliárd forintot fordítanak.
Kovácsné Bárány Ildikó azt is elmondta, hogy a kormány fontosnak tartja a szolgáltatástípusú ellátások – a családi és munkahelyi bölcsődék – erősítését, ezért tavalyhoz képest idén kétszeresére emelték az ezek működtetésére biztosított normatívát.

Magyarországbéremelésbölcsőde

Szóljon hozzá!

Hirdetés