Átalakítja a kormány a magyar egészségügyet

MTI

2020.01.06. 17:08

Átalakítja a kormány a magyar egészségügyet
Szűrési mutatóban el kellene érni a 75 százalékot (Fotó: Profimédia)

A vastagbélrákszűrési program eredményeiről is beszélt Kásler Miklós.

Hirdetés

Az egészségügyben tervezett struktúraátalakítást végre fogja hajtani a kormány – mondta az emberi erőforrások minisztere január 6-án az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán.
Kásler Miklós kategorikusan cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a kormány kórházbezárásokra készülne.

Az egészségügyről szólva Kásler Miklós elmondta, a megtett intézkedések célja, hogy növekedjen az emberek egészségben eltöltött éveinek száma. Ezt szolgálja az öt nemzeti program, amelyek a népegészségügyi intézkedések vázát is jelentik.

Az országos vastagbélrákszűrési programról a tárcavezető azt mondta, 524 ezren kaptak szűrésre felszólító levelet, közülük 136 ezren küldtek vissza mintákat. A laboreredmények alapján 11 ezer embernek kellett kolonoszkópiás vizsgálatra mennie, ezeken 1793 esetben rákmegelőző állapotot, több mint 200 esetben rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A miniszter hozzátette: reméli, hogy a következő években jóval többen vesznek részt ezeken a szűrővizsgálatokon, hiszen az 50-70 évesek átszűrtsége el kellene, hogy érje a 75 százalékot.

Kásler Miklós az egészségügyi struktúra átalakításáról tartott sajtótájékoztatót   Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Kásler Miklós kitért arra, tökéletesen működik az alap-, a járóbeteg- és a sürgősségi ellátás egysége, folyamatos a mentőállomások felújítása, építése és új mentőgépkocsik beszerzése, több finanszírozást kapott a traumatológiai és az érsebészeti ellátás. Kitért arra, hogy az adósságot felhalmozó kórházaknál mindenképpen csökkenteni kell az eladósodottság mértékét, erre dolgozott ki a kormány megoldást, amelyet központi formában kívánnak megvalósítani.A jelentősen eladósodott kórházak között említette a Péterfy kórházat, a traumatológiai intézetet, a Békés megyei központi kórházat, valamint a makói és a hódmezővásárhelyi kórházat.

Közlése szerint a kormány 2019 végén 36,6 milliárd forintot biztosított a struktúraváltás első lépéseihez, a fekvő-, a járóbeteg-intézmények, valamint a korszerű diagnosztikai tevékenységek finanszírozására. 17,7 milliárd forintból a kormány azokat a kórházakat támogatja, amelyek finanszírozási keretük felett látták el a speciálisabb, bonyolultabb eseteket, és ezek több forrást igényeltek, 15,7 milliárd forintot a járóbeteg-szakellátás finanszírozására fordítanak, 3,15 milliárdot pedig a molekuláris biológiai vizsgálatok többletfinanszírozására.
MagyarországegészségügyKásler Miklósvastagbélrák

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés