Hirdetés
Hirdetés

Íme, az észak-magyarországi régió legdrágább városa

| 2020. 03. 14. | 10:22:00
Miskolcon adták el a legdrágább házat, ezer főre vetítve pedig Rudabányán a legtöbbet.
Íme, az észak-magyarországi régió legdrágább városa
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Míg Eger a régió legdrágább települése, addig Salgótarjánban nagyjából az egri felét éri egy négyzetméter. A térség továbbra is népességvesztéssel küzd, ami kihat az ingatlaneladások számára is: a kereslet ugyan stabilnak mondható, ezzel együtt tavaly átlagosan tíz százalékos visszaesést könyvelhetett el a régióban az ingatlanpiac.

A piac pörgését leképező tranzakciószám tekintetében egyértelmű a helyzet Észak-Magyarországon: az Otthon Centrum térségre vonatkozó elemzése szerint a legtöbb adás-vételt a régió legnagyobb megyei jogú városában bonyolították le. A listavezető Miskolc volt (3240), majd a régió második legnagyobb városa, Eger következett (1071), a harmadik legtöbb tranzakciót pedig Salgótarjánban bonyolították le (774).

Az ezer lakosra vetített tranzakciószám terén Rudabánya vitte el a pálmát, aztán Salgótarján, Miskolc, majd Eger következett a sorrendben. Ugyanakkor az ezer lakosra vonatkoztatott 20-25 közötti tranzakciószám semelyik településen nem tekinthető kiemelkedő értéknek. A

régió városai közül ebben a szegmensben az ezer lakosával hazánk legkisebb városaként ismert Pálháza teljesített a leggyengébben, mindössze hat tranzakcióval, ennél Felsőzsolca egy eladással tudott többet felmutatni.

Az ingatlanpiac népességre vetített fajlagos értéke 16,8 ezrelék volt, míg a régiós átlag ennél 1 ezrelékkel alacsonyabb volt.

„Az ingatlanpiac visszaesését mutatják a 2019-es év harmadik negyedéves adatai” – összegezte a kimutatás megállapításait Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője. Elmondta, a régió három megyei jogú városában, Miskolcon (1800), Egerben (690) és Salgótarjánban (500) is kevesebb ingatlan ügylet köttetett az előző év azonos időszakához képest. Tavaly nagyjából tíz százalékos visszaesést tapasztaltak a piacon: Miskolcon 8,5, Egerben 10, Salgótarjánban 15 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek az ügyfelek.

Nagyon fogynak a borsodiak

A csökkenő trend összefügg a régió népességvesztésével, ugyanis a térség településeinek döntő részén negatív a vándorlási mérleg, vagyis többen költöznek el, mint ahányan ezt a térséget választják. Egyedül a Rétsági járásban mutatkozott számottevő többlet, ahol az utolsó három évben a vándorlási mérleg +34 ezrelék volt, vagyis ezer lakosra vetítve ennyivel többen vándoroltak a térségbe. „A régió jelentős hányada azonban súlyos vándorlási vesztességgel küzd” – folytatta Soóki-Tóth Gábor, aki a legalább -15 ezrelékes elvándorlási mutatóval kapcsolatban kijelentette, a legsúlyosabb helyzet az észak-Borsodi járásokban figyelhető meg: a Cigándi, Putnoki, Sátoraljaújhelyi és Gönci járásokban ezer lakosra vetítve 35 ezrelékes fogyás volt megfigyelhető az elmúlt három évben.

A régió legdrágább városa tavaly Eger volt, itt a téglalakások 300 ezer, a panellakások 260 ezer, a családi házak 255 ezer forintért keltek el a 2019-es év értékesítési statisztikái alapján. Miskolcon ennél akár harmadával kevesebbet kértek egy négyzetméterért, míg Salgótarjánban akár az egri árak feléért is lehetett egy négyzetmétert vásárolni.

A régió legdrágább lakását Miskolcon adták el, a kiváló állapotú, 440 négyzetméteres családi ház 920 négyzetméteres kerttel és 24 négyzetméteres terasszal 84 milliót ért a vevőnek.

A legalacsonyabb áron egy ózdi családi házat értékesítettek, a felújításra szoruló, három szobás ingatlanért csupán egymillió forintot kértek.

Hirdetés
Hirdetés