Éles vitát váltott ki a kormány terve

MTI

2020.05.20. 18:36

Éles vitát váltott ki a kormány terve
Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka

A törvénymódosítás védelmezői a pénzelosztás igazságosabbá válását hangoztatják.

Hirdetés

A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés általános vitájával kezdődött az Országgyűlés május 21-i ülése.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára kiemelte: a javaslat arányosabb forrásmegosztást tesz lehetővé egy megyén belül, így több település is részesülhet egy nagyberuházásból származó adóbevételből. A különleges gazdasági övezetté nyilvánításra szigorú feltételek mentén zajlik, nem lesz automatikus, és az állam semmilyen összeget nem von el az önkormányzatoktól – jelentette ki. Úgy vélte, a nagyberuházások hatása túlmutat egy település határain, ezt akarják kezelni a javaslattal, mert ez olyan probléma, amelyet a rendszerváltozás óta sok önkormányzat jelzett. A változtatással a megyei önkormányzat célzottan tudja felhasználni a befolyó adóbevételeket.

Jobbik: a Fidesz lopni készül

Dudás Róbert (Jobbik) közölte, fontos megtalálni a megyei közgyűlések helyét, de ez nem mehet a települési önkormányzatok önrendelkezésének a kárára. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint arról szól a javaslat, hogy „önök lopni készülnek”, forintokat csatornáznak át oda, ahol a kormány emberei dönthetnek róluk. Az ellenzéki városvezetéseket hoznák nehéz helyzetbe, de a választók nem ezt akarták, nem azt akarták, hogy elvonják tőlük a források elosztásának lehetőségét – fogalmazott.

Harangozó Tamás (MSZP) úgy értékelt, a törvényjavaslat egy politikai és gazdasági furkósbot a Fidesz és a kormány kezében, egyszerű útonállás. Hozzátette: a bosszút nem a kormánypártok politikai ellenfelei fizetik meg, hanem a településen élő emberek, tőlük vesznek el pénzt, ennek következtében pedig munkahelyek, civil, szociális vagy sporttámogatások szűnhetnek meg.

Szerinte a javaslat első paragrafusának negyedik bekezdéséből világosan kiderül, a törvény a fővárosra és a megyei jogú városokra is vonatkozik.

Lehetne olyan javaslatot letenni az asztalra, amely helyre teszi az igazságtalanságokat, de nem ilyen törvénnyel – jegyezte meg, sürgetve az indítvány visszavonását.

DK: szovjet modell

Gyurcsány Ferenc (DK) közölte, „ha megöljük az önkormányzatokat, akkor minden bizonnyal megöljük a hazát”.

Az ellenzéki politikus azt mondta, ha van bolsevik párt Magyarországon, akkor az a Fidesz, amely mindent centralizál, mindent a kormányfőnek juttat és semmit az embereknek. Ez szovjettípusú modell – hangoztatta.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a törvényjavaslat az ellenzéki vezetésű városban élő polgárok meglopásáról szól. Ráadásul teljes önfeladást is jelent, hiszen a kormány a kiszolgáltatott, olcsó munkaerővel ösztönzi a befektetéseket, leépíti a környezetvédelmi szabályokat – tette hozzá. Közölte, a kormánypártok bármire hajlandóak, csak jöjjön a pénz és azt el tudják osztani a holdudvarban.

Rámutatott arra is, hogy ha a megyei önkormányzatok osztják el a pénzt, akkor a megyei jogú város polgárainak szavazata nem fog érvényesülni, mert az ott élők nem szavazhatnak a megyei önkormányzatokra. Azt kérte a kormánypártoktól, ne használják a nemzeti kormány kifejezést, mert méltatlanok rá.

MSZPFideszJobbikDKOrszággyűlés

Szóljon hozzá!

Hirdetés