Orbán Viktor: A második hullám nem érhet úgy, mint az első

MTI

2020.05.29. 10:13

Orbán Viktor: A második hullám nem érhet úgy, mint az első
Kormányfői szelfi (Fotó: Orbán Viktor/Facebook)

A kormányfő berzendkedik a 750 milliárd eurós uniós kölcsönfelvételtől.

Hirdetés

A járvány nem múlt el, és a professzorok szerint nagy valószínűséggel ősszel várható egy második hullám, az pedig „nem érhet bennünket úgy, mint az első”, fel kell rá készülni – mondta Orbán Viktor május 29-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök az elmúlt tíz év egyik legjobb döntésének nevezte a rendkívüli jogrend bevezetését, mert járvány idején a gyorsaság a legfontosabb, és a rendkívüli jogrendben a kormány rendeletekkel módosíthat törvényt. Miután azonban a járvánnyal szembeni első csatát megnyertük, már nem szükséges a helyzet kezeléséhez rendkívüli jogrend, ezért a parlament döntése után a kormány nem hozhat többé rendeletet olyan ügyben, amelyben törvényt kell alkotni – közölte. 

Egyebek mellett az ellenzéki kritikákra is reagált a kormányfő, azt mondta: a baloldal szerint már 2010 óta diktatúra volt, de „ez mind semmi, mert a rendkívüli jogrenddel” még egyszer bevezették a diktatúrát, és most, a jogkörök visszaadásakor jön a harmadik diktatúra.

Hangsúlyozta, hogy fenntartják a járványügyi készültséget. Ez azt jelenti, hogy folytatódik az operatív törzs működése, fennmarad a kórházak járványügyi irányítási rendszere, a tiszti főorvos pedig megerősített jogköröket kap. Az operatív törzset egy úgynevezett bevetési egység létrehozására utasította: ha bárhol az országban megnő az esetszám (különösen az idősotthonok, kórházak veszélyeztettek) ez az egység megjelenik ott, és lokalizálja a fertőzést.

A következő hétéves EU-s költségvetésre vonatkozó európai bizottsági tervezetet is kommentálta Orbán Viktor, kifejtve: a koronavírus-járvány miatt tervezett gazdasági helyreállítási alapba szánt 750 milliárd eurót nem munkával „hoznák létre”, hanem hitelből, amelynek visszafizetésére közösen vállalnának garanciát.

Úgy értékelt, hogy ez valójában az „Európa-kötvény” konkrét megvalósulása, és mivel 30 évre akarják felvenni, még „az unokáink feje fölött is ott lebeg majd az a lehetőség, hogy ha nem a magyarok, hanem valaki más nem tudja visszafizetni a hitelét, akkor majd nekik kell helyettük”.

Közölte, nem utasítja el azonnal a tervet, de „berzenkedik” ellene az ösztönvilága, ezért azt javasolja, hogy higgadtan tanulmányozzák, majd döntsék el, akarnak-e ilyen útra lépni. A tagállamok közötti pénz elosztására vonatkozó megoldási javaslatot viszont abszurdnak és perverznek minősítette, mert „több forrást juttat a gazdagoknak, mint a szegényeknek”.

Orbán Viktorkoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés