Egy éve történt a Hableány-tragédia, emlékművet állítanak az áldozatoknak

MTI

2020.05.29. 14:17

Egy éve történt a Hableány-tragédia, emlékművet állítanak az áldozatoknak
A Magyar-Koreai Baráti Társaság megemlékezése (Fotók: MTI)

27-en meghaltak, egy ember eltűnt.

Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten. Magyarország legsúlyosabb hajóbalesete során a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd közelében nekiütközött és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az ügyben az ügyészség a szállodahajó ukrán hajóskapitányát teszi felelőssé a tragédiáért, az ellene folyó per azonban a koronavírus-járvány miatt várhatóan csak szeptemberben kezdődhet el.

A Panoráma Deck Hajózási Társaság ökumenikus hajós szertartása

Kora délelőtt a Hableány hajó tragédiájára, az odaveszett utasokra és a legénységre emlékezett a hajót üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság ökumenikus hajós szertartás keretében. A megemlékezés során hajóval keresték fel a baleset helyszínét, a Margit híd pesti hídfőjénél, ahol koszorút helyeztek a vízre az utasok és a legénység emlékére. A zárt körű szertartás végét hajókürt jelezte.

Ugyancsak délelőtt a Duna-parti megemlékezésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete mondott beszédet, a Margit híd pesti hídfőjénél lévő emlékfalnál a Magyar-Koreai Baráti Társaság tartott megemlékezést.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete (k) és Karácsony Gergely főpolgármester koszorút helyezett el az áldozatoknak emléket állító plakett elé.

Szijjártó Péter bejelentette, emlékművet állítanak a baleset áldozatainak a Margit híd pesti hídfőjénél.

A munkálatokkal egy magyar-koreai alkotópárost bíztak meg, de a tervet az áldozatok családtagjainak is jóvá kell hagyniuk. A szobrot a minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a belvárosi önkormányzat és a koreai nagykövetség közösen állítja. Mély megrendülést okozott a tragédia az egész országban, heteken keresztül budapestiek és sok vidéki kereste fel a tragédia helyszínét - emlékezett a miniszter, aki megindítónak nevezte azt az eseményt, amikor magyarok koreaiakkal együtt koreai népdallal emlékeztek az áldozatokra. A tragédia utáni napok és hetek példátlan szolidaritásról, összefogásról és a nehéz körülményekkel dacoló szakértelemről is szóltak – mondta, majd köszönetet mondott a mentőakcióban részt vevő magyar, osztrák, koreai és szerb szakembereknek. Mindannyiunk jogos elvárása, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy pontosan mi és hogyan történt, és az is, hogy az eljárások indokolatlan elhúzása nélkül szabják ki a büntetést a tragédiáért okolhatókra – jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: a szörnyű baleset megerősítette a két nemzet barátságát. Bejelentette: magyar idő szerint péntek délelőtt Magyarország nagykövete Szöulban 38 koreai búvárnak és más, a mentésben részt vevő embernek Barátság-érdemjelet adott át.

Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy a főváros a hatáskörében meg fogja tenni a szükséges lépéseket. "A nyilvánvaló emberi figyelmetlenség és a vétség mellett ugyanis felül kell vizsgálni a hajós forgalomra vonatkozó szabályokat is" – jelentette ki. Hangsúlyozta: semmilyen tragédiára nem lehet felkészülni, az egyik pillanatról a másikra változtatja meg az életeket, és a történések után soha nem lehetünk azok, akik előtte voltunk.

Hozzátette: az igazságszolgáltatás megteszi a szükséges lépéseket, és elszámoltatja a felelősöket, de ez sem hozhat megnyugvást egy ilyen tragédia után – vélekedett.

 Csö Kju Szik, Dél-Korea budapesti nagykövete

Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete felidézte: sok ártatlan ember vesztette életét a balesetben, és a családok, akik elvesztették a Magyarországra látogató hozzátartozóikat, azóta is ezzel a fájdalommal élnek. Hozzátette: a nagykövetség mindent megtesz azért, hogy valamennyi vigaszt nyújtson számukra, valamint hogy a megfelelő felelősségre vonás és kárpótlás minél előbb megtörténjen.  Megjegyezte: imádkozik azért, hogy a tragédia utolsó, máig keresett koreai áldozatát is megtalálják. Elmondta: nem tudnak együtt emlékezni a hozzátartozókkal, de reméli, a jövőben, az emlékmű elkészültekor ezt megtehetik. Beszéde zárásaként felolvasta a tragédiában elhunyt egyik koreai állampolgár családtagjának versét. Az ünnepség elején koreai szokás szerint lehajtott fejjel, egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt, a végén pedig a külügyminiszter, a főpolgármester és a nagykövet közösen helyeztek el koszorút az áldozatoknak emléket állító plakett elé, majd emlékükre fehér virágszirmokat szórtak a Dunába.

Többen virágszirmokat szórtak a Dunába, így emlékeztek az áldozatokra.
Az esti órákban a budapesti Koreai Kulturális Központ koreai sámánista gyászszertartás színpadi átdolgozását mutatja be felvételről az intézet Facebook-oldalán. A dél-koreai Jindo Nemzeti Gugak Központ Ssitgimgut (jin-szigeti tisztító gyászszertartás) című előadásának közvetítése a hajóbaleset időpontjában, 21.05 órakor kezdődik.

Galéria

HableányhajókatasztrófaViking Sigyn

Szóljon hozzá!

Hirdetés