Tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen

borsodihir.hu

2020.06.21. 18:49

Tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen
(Fotók: Reviczky Zsolt/hvg.hu)

Színházigazgatók, színészek, operatőrök és szimpatizánsok vonultak utcára.

Ne szavazd meg! – #freeSzFE címmel szerveztek megmozdulást a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói június 21-én; az intézményt magánegyetemmé alakító törvénytervezet elfogadása ellen tiltakoznak.

A demonstrációt 16 órára hirdették meg, több százan jelentek meg az Uránia előtt.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzeti kincs, 155 éve a magyar kultúra alapköve. Szeptember 1-jétől magántulajdonba kerül. Egy olyan alapítvány irányítása alá, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az Egyetem felett. A mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről” – írják petíciójukban, melyet Enyedi Ildikó, Mácsai Pál, Pálfi György, Ónodi Eszter, Schilling Árpád, Rév Marcell vagy Kováts Adél is aláírtak. A tiltakozók között színházigazgatók, színészek, dramaturgok, operatőrök és más színházi és filmes alkotók nevei is megtalálhatók.

Az egykori diákok videósorozatban álltak ki az egyetem mellett. Halász Judit, Bezerédi Zoltán, Olasz Renátó, Kiss Imre, Király Dániel vagy Tasnádi Bence pár napja megismételte gólyaesküjét a kamera előtt, azóta viszont újabb nevekkel bővült a lista: többek között Alföldi Róbert, Kerekes Éva, Kovács Patrícia, Vecsei H. Miklós és Vajda Milán is újra, szimbolikusan felesküdött.

Palkovics László korábban azt mondta, ha közvetlen megkeresést kap, nyitott az egyeztetésre a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival is. Az innovációs és technológiai miniszter az ATV Híradónak kijelentette: a kormány célja, hogy az egyetemen tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javuljanak.
demonstrációSzínház- és Filmművészeti Egyetem

Szóljon hozzá!

Hirdetés