Korlátozott alapjövedelmet akarnak ellenzékiek

Szabolcsihir.hu

2020.09.15. 13:57

Korlátozott alapjövedelmet akarnak ellenzékiek
50 milliárd forintnyi forrást különíttetnének el a támogatásra (Fotó: Freepik)

A szocialisták és a Párbeszéd kezdeményezése „az új megélhetést keresőket” célozná. 

Hirdetés

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte az MSZP és a Párbeszéd, hogy 50 milliárd forintnyi forrást elkülönítve vezessenek be válságkezelő alapjövedelmet – jelentette be szeptember 15-i online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos (MSZP), az országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke. 

Az ellenzéki politikus azzal érvelt javaslatuk mellett, hogy a most második hullámába lépő koronavírus-járvány miatt nagyon sokan vesztették el jövedelmüket, márpedig egy alapjövedelem nyújtotta anyagi háttérrel sokkal könnyebben és nyugodtabban, így hatékonyabban és kreatívabban lehet új megélhetést keresni.

A szocialista képviselő arról beszélt, a hivatalos statisztikákban szereplőnél jóval nagyobb mértékben ugrott meg a járvány miatt a munkanélküliség, ugyanakkor felértékelődtek olyan atipikus foglalkoztatási formák, mint a távmunka, a részidős foglalkoztatás vagy az elektronikus kereskedelem. Hozzátette: a válságkezelő alapjövedelem arra is garancia, hogy az ebben részesülők be tudják fizetni társadalombiztosítási járulékukat, így nem esnek el az ingyenes orvosi ellátástól.

Korózs Lajos jelezte: kezdeményezésük egyik eleme, hogy a kormány az érdekképviseletekkel egyeztetve járjon el az ügyben.
MSZPPárbeszédkoronavírusalapjövedelem

Szóljon hozzá!

Hirdetés