Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyolcezer orvos nyilatkozott, sokan elhagynák a közellátást

| 2020. 10. 28. | 12:12:00
MOK: legfeljebb száz munkanapos kirendelés elfogadható egészségügyi válsághelyzetben.
Nyolcezer orvos nyilatkozott, sokan elhagynák a közellátást
Hirdetés
Hirdetés

Az orvosok többsége szerint jelen formájában elfogadhatatlan az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény; a közellátásban dolgozók több mint kétharmada nem fogja aláírni az új jogviszonyt – közölte október 28-án közzétett felmérése eredményére hivatkozva a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Mint olvasható, a kérdőívre nyolcezer orvos küldte vissza válaszait. Ezekből kiderült, hogy a közellátást elhagyni tervező orvosok 37,4 százaléka a magánegészségügyben kíván elhelyezkedni, a válaszadók több mint egyharmada pedig a szerződés aláírása helyett inkább az ország vagy az ágazat elhagyását választaná. A szakorvosok 52 százaléka kettő vagy több állásban dolgozik, és az orvosok 43 százaléka vállalkozóként is lát el betegeket.

Ezen kívül azt a bértáblát szeretnék látni a már elfogadott törvényben, amelyet a MOK dolgozott ki, és amely követi a szakmai előmenetelt, a tudományos teljesítményt és tudást. A javaslatok között szerepel a másodállások lehetőségének biztosítása úgy, hogy tiltják a rossz megoldásokat. Kérik, hogy a szabadságok és végkielégítések mértéke ne legyen kedvezőtlenebb, mint a jelenlegi közalkalmazotti jogviszonyban. A hálapénznek újra kiskaput nyitó szabályozásokat ki kell venni a törvényből – írták.

A MOK megjegyzi, hogy a törvény egészségügyi dolgozók által nem elfogadható formája vagy egyeztetés nélküli módosítása egyértelműen a magyar társadalom egészségügyi ellátásának súlyos károsodásához vezet már rövid távon is.

A köztestület úgy véli, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény az orvosok felé régi adósságot törleszt az új bértábla elfogadásával és a hálapénz törvényi tiltásával. Azonban a jogszabály megalkotásának módja és az egyeztetés nélkül belekerült „elfogadhatatlan” passzusai gyengítették az ágazat hitét és erejét. A járvány miatti feszült helyzetben az orvostársadalom bizonytalansága fokozódott, tovább romlott amúgy is ingatag biztonságérzetünk – értékelt a MOK.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés