12 millió adag vakcinát kötött le Magyarország

koronavirus.gov.hu

2020.11.20. 13:30

12 millió adag vakcinát kötött le Magyarország

Az idősek élete továbbra is veszélyben van.

Hirdetés

Nagy valószínűséggel elég lesz az a 12 millió adag vakcina, amelyet a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében lekötött a kormány. Még nem lehet tudni, mikor áll majd rendelkezésre az oltóanyag, de többen inkább a tavasz végére ígérik – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában november 20-án.

Még nem lehet tudni, mikor áll majd rendelkezésre az oltóanyag, de többen inkább a tavasz végére ígérik – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hogy szerinte a vakcina nem politikai, hanem egészségügyi kérdés. Ha valahol hamarabb készül el, akkor célszerű, hogy Magyarország onnan is rendeljen – tette hozzá.

A korlátozó intézkedések hatásáról

Az elmúlt két-három nap kedvezőbb adatai még nem bizonyítják, hogy megkezdődött volna a koronavírus-járvány terjedésének lassulása – hangsúlyozta a miniszterelnök, Müller Cecília országos tisztifőorvossal folytatott egyeztetésére hivatkozva. Orbán Viktor azt mondta,

lehet, hogy lefelé indulnak meg a számok, de az is lehet, hogy felfelé.

Ez azért fontos, mert az idősek élete veszélyben van. Arra kérte az embereket, hogy legyenek fegyelmezettebbek.

Nem értünk a kórházi kapacitások végére

A kórházban ápoltak száma magas, de az ellátórendszer még messze nem érte el a kapacitásai végét - hangsúlyozta.
A kórházakban szolgál 1150 katona, további 1150 pedig bevetésre kész - emelte ki, megjegyezve: igaznak bizonyult tehát, hogy Magyarország felfegyverkezve várja a második hullámot. A kormányfő ismét arra kérte a diákokat, hogy tanuljanak, ne tekintsék vakációnak ezt az időszakot.

Pénteken kezdetét veszi a tömeges tesztelés

Megjegyezte, hogy a gyorstesztekkel kapcsolatban neki is vannak kétségei. A tömeges tesztelést azért rendelték el, mert ezt kérték tőlük, így jobban érzik magukat az érintettek. Komoly logisztikai feladat megszervezni, hogy a legkisebb településen is legyen tesztelés, "de készen állunk erre". A feladat elvégzésében kétezer egyetemista vesz részt – mondta. Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy ez egy gyakorlat a tömeges oltásra, amit ugyanúgy le kell majd vezényelni, ha megérkezik a vakcina.

Orbán Viktoroltóanyagvakcinakoronavírusgyorsteszt

Szóljon hozzá!

Hirdetés