Hirdetés
Hirdetés

Ausztriától Szlovákiáig ez a helyzet a szomszédainknál

| 2020. 11. 17. | 15:41:00
Van olyan szomszédunk, ahol lényegében leállt az élet.
Ausztriától Szlovákiáig ez a helyzet a szomszédainknál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ausztriában immár csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek vannak nyitva, Szlovákiában szigorú feltételekhez kötik az iskolák újra nyitását, Ukrajnában nagyvárosi polgármesterek tesznek keresztbe a kormánynak. Helyzetkép a 7 szomszédos országból.

  1. Ausztriában november 17-el életbe léptek azok a szigorítások, amelyekről Sebastian Kurz osztrák kancellár a hétvégén beszélt. Így december 6-ig bezártak és digitális oktatásra álltak át az iskolák, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhattak nyitva, és nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, fodrászok. A kijárási korlátozások érvényességét a nap 24 órájára kiterjesztették. Nyugati szomszédunk intézkedéseire különösen odafigyel a magyar kormány, erről többször beszélt Orbán Viktor miniszerelnök. A 8,82 milliós Ausztriában november 17-én mintegy 6 ezer új fertőzöttet és 58 elhunytat jelentettek; előbbi adat csökkenést mutat az egy héttel korábbi 7-9 ezres számhoz képest.
  2. Szlovákiában nemrég újabb 45 nappal meghosszabbították a veszélyhelyzet érvényességét, így az egyelőre december végéig hatályban marad. Az Ujszo.com november 17-i cikke szerint Igor Matovič kormányfő az előző napi kormányülést követően azt mondta: ahhoz, hogy a diákok vízkereszt ünnepe (január 6.) után visszatérhessenek az iskolába, a napi fertőzöttek számának 500, a kórházakban kezelt betegek számának 1000, a mesterséges lélegeztetésre szorulók számának 100 alá kell esnie. Leszögezte, nem tervezik lezárni az országot karácsony idején. Az 5,45 milliós országban november 17-én mintegy 1300 új fertőzöttet azonosítottak 31 halott mellet. Egy héttel korábban a napi, új fertőzöttek száma a 2500 főt is elérte.
  3. Romániában egy hete részleges karantén – éjszakai kijárási tilalom és általános maszkviselési kötelezettség – van hatályban, november 16-tól pedig újabb két nagyváros, Nagyszeben és Gyulafehérvár került vesztegzár alá. Az országban hétfőn megközelítette a 110 ezret az ismert aktív fertőzöttek száma, közülük csaknem 13 500 beteget kezeltek kórházban. 19,5 milliós keleti szomszédunknál november 17-én mintegy 8200 új fertőzöttet találtak, 186 halálesetet jelentve. Egy héttel korábban az új fertőzöttek száma 9 ezer körül alakult.
  4. Horvátországban a járvány elleni intézkedések az egyik legenyhébbek az Európai Unióban. Kötelező a maszk viselése, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem büntetik. Az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásában merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, a vendéglátóhelyeknek éjfélkor be kell zárniuk. A 4,07 milliós országban az elmúlt egy nap alatt 1945 új fertőzöttet azonosítottak, 31 ember halt bele a betegségbe.
  5. Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet. Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, kötelező a maszkviselés. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével. A 2,06 millió országban az elmúlt 24 órában 1388-cal nőtt a fertőzöttek száma. Rekordszámú, 45 beteg meghalt.
  6. A szerb fővárosban, Belgrádban olyan sokan szeretnének koronavírus-tesztet végeztetni, hogy a rossz időjárási viszonyok miatt sátrakat állítottak fel a tesztközpontok előtti tömeg miatt. A rendkívüli érdeklődés magyarázata, hogy a járvány kezelésével megbízott válságstáb a múlt hét végén azt közölte, a belgrádiak egytizede fertőzött lehet. November 17-én mintegy 2800 új fertőzöttet és 21 halottat jelentettek a 7 milliós Szerbiából, ahol egy héttel korábban 3500 körül ingadozott az új fertőzöttek száma.
  7. Ukrajnában ismét gyorsult a járvány, november 17-re megint csaknem 12 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt; Denisz Smihal kormányfő azt jósolta, hogy ha nem tartják be az úgynevezett „hétvégi karantént”, ez a szám három hét múlva akár húszezerre is felmehet. Egy hónap alatt pedig elfogynak a férőhelyek a kórházakban, tette hozzá. A már egy hónapja érvényben lévő hétvégi karantén során az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet, azonban több nagyváros polgármestere előre jelezte, hogy ők nem fogják bevezetni. Smihal most leszögezte, hogy két héten belül érzékelhető eredményt kell hoznia a hétvégi karanténnak, különben még szigorúbb korlátozások bevezetésére kényszerülnek.
Hirdetés
Hirdetés