Hirdetés
Hirdetés

A bíróságra várnak a pedagógussztrájk szervezői

| 2022. 01. 26. | 09:30:00
A minisztérium szerint a baloldal ismét kampányakciókra használja a tanárokat.
A bíróságra várnak a pedagógussztrájk szervezői
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes, erre csak a bíróság jogosult – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös közleményben a tárca nyilatkozatára reagálva január 26-án, este. Azt írták: a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága a még elégséges szolgáltatás mértékéről nem jutott megállapodásra a kormánnyal, ezért bírósághoz fordultak, és az eljárás jelenleg is zajlik. Hozzátették: a bíróság a kormányt kedden 36 órás határidővel reagálásra szólította fel a szakszervezetek beadványára.

A szakszervezetek szerint a minisztérium kedden kiadott nyilatkozatában olyan „súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz”, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolni akarókat és a sztrájk szervezésében együttműködő feleket félrevezessék, megfélemlítsék, elbizonytalanítsák, akadályozzák a sztrájkjog gyakorlásában, így kockáztassák a sztrájk lebonyolítását. 

Tarthatatlannak és súlyosan törvénysértőnek nevezték azt, hogy a tárca közleményében úgy fogalmaztak: „a hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”. Ezért a sztrájkbizottság bírósághoz fordul – hangsúlyozták, jelezve: a január 31-i sztrájkot tovább szervezik. 

Az Emmi keddi közleményében azt írták: a baloldal ismét kampányakciókra használja a pedagógusokat a szülők kárára, és egyértelmű, hogy a január 31-re tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója.

Hirdetés
Hirdetés