Ötven százalékkal csökkent az akciók szabálytalan jelölése

mti.hu

2022.01.14. 08:05

Ötven százalékkal csökkent az akciók szabálytalan jelölése
A kirakodóvásárokat ellenőrizték (Fotó: Cívishír)

A Fogyasztóvédelem tartott ellenőrzést – megvannak az eredmények.

Hirdetés

Hirdetés

Több mint 100 karácsonyi vásárban végeztek próbavásárlást, és mindössze 21 árusnál találtak hiányosságot a decemberi ellenőrzések során a fogyasztóvédelmi szakemberek. A hagyományos és online üzletek nagyobb hibaszázalékkal dolgoztak az ünnepi időszakban, a kereskedők összesen több mint 2,5 millió forint bírság kiszabására szolgáltattak okot – ismertette január 14-i közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A fogyasztóvédelmi hatóság november végétől az év utolsó napjáig fokozottan ellenőrizte az állandó és alkalmi árusítóhelyeket, az advent és a szilveszter keresett termékeit.  Főszabály szerint közterületi értékesítés keretében viszonylag szűkre szabott termékkör forgalmazható az újságtól a léggömbön át a fagylaltig, vattacukorig. E sorba tartozik néhány téli lélekmelegítő, a sült gesztenye vagy kolbász, hurka is. Húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor és a megelőző húsz napban az ünneppel összefüggő termékek, dísztárgyak, nemesfémből készült ékszerek is árusíthatók utcán. A fogyasztóvédelem a részben a társhatóságokkal közös ellenőrzéseken kevésszer szembesült hiányosságokkal a karácsonyi vásárokban. A kormányhivatalok munkatársai országszerte 109 helyszínen fordultak meg. Huszonegy próbavásárlásnál tapasztalták, hogy az eladási vagy egységárat nem tüntette fel az eladó, vagy a mérleg hitelességét nem tudta igazolni a kereskedő.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: az Innovációs és Technológiai Minisztérium egész évben állandó jelenléttel, rendszeres vizsgálatokkal védi a magyar vásárlókat. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, veszélyes termékek kiszűrése érdekében a fogyasztóvédelem 2022-ben is gondoskodik a már megszokott szezonális ellenőrzésekről.

ellenőrzésfogyasztóvédelemakció

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés