Hirdetés
Hirdetés

Mégis veszélyes az egészségre a közkedvelt „tinicigi”?!

| 2022. 06. 10. | 14:56:00
Tudnivalók az Elf Barról!
Mégis veszélyes az egészségre a közkedvelt „tinicigi”?!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Viharos sebességgel terjed a tinédzserek, sőt már az általános iskolások között is „a dohányzás legújabb generációjaként” reklámozott, eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar, de a közbeszédben alig-alig van szó róla. A termék forgalmazása Magyarországon tilos, de a neten bárki meg tudja rendelni, és igazából még csak az életkorát sem kell bizonygatnia.

Miről is van szó?

Az Elf Bar egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, amelyet különböző számú „szívási kapacitással”, többféle ízben és színben, különböző töménységű nikotintartalommal lehet beszerezni. A terméket kifejezetten a fiataloknak szánták, olyan az ízvilága (van számos gyümölcs, továbbá például banánturmix, gumimaci vagy energiaital, esetleg blue razz lemonade ízű), olyan a kinézete (jópofa, harsány színű rudacskák), az egész köré szerveződő kultúra, hogy az minél menőbb legyen a 21. századi gyerekek körében. Mára, az is lett!

Az Elf Bar ára kedvezőbb, mint a hagyományos cigié, vagy a dohányhevítéses rendszereké, elvileg kevésbé egészségtelen, élményben verhetetlen, és takarítani sem kell – olvasható egyes leírásokban.

További előnyeként tünteki fel, hogy kis helyen elfér, jól eldugható, bármikor előkapható, és előkészület nélkül indulhat a pöfékelés, ami után nem is lesz büdös a fogyasztó.

Az elektromos cigaretták (más néven: vape), és így az Elf Barok is, nem füstöt, hanem gőzt adnak.

Szakértői szemmel

A baj hazai kutatói szerint az, hogy a legtöbb Elf Bar nikotint tartalmaz, ami függőséghez vezet. Van ugyan nulla százalékos manórúd is, de általában 2 vagy 5 százalékos nikotintartalommal kapható. A legkisebb élettartamú, 600 slukkos (van 800, 1500, 3000, 5000 slukkos kiszerelés is) 2 százalékos Elf Barban 20 mg nikotin van, ami azt jelenti, hogy egy teljes rúd két-két és fél doboz cigarettával ér fel e tekintetben. (Az 5 százalékos 14 dobozzal!)

Hirdetés
Hirdetés