Hirdetés

Hirdetés

Természetes ellenszer a koronavírusra? Magyaroktól?

MTI

2022.10.25. 19:30

Természetes ellenszer a koronavírusra? Magyaroktól?
(Fotó: Freepik)

Hat-tíz év múlva lehet gyógyszer a találmányból.

Hirdetés

Magyar kutatók olyan természetes eredetű, erős antivirális hatással bíró vegyületre bukkantak, amely hatékony lehet a SARS-CoV-2 okozta megbetegedés ellen. A találmány hazai és nemzetközi szabadalmaztatása, valamint hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése már megkezdődött.

A kutatás eredményeiről az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) számoltak be október 25-én. Boldizsár Imre, az ELTE Biológiai Intézetének munkatársa emlékeztetett arra, hogy jelenleg a gyógyszerpiacon található hatóanyagok jelentős része természetes hatóanyagokon alapul: vagy konkrétan természetes hatóanyagok, vagy ezeknek valamiféle származékai, vagy most már szintetikusan előállított, de valamikor természetes forrásokból megismert hatóanyagok. Mivel a gombák gazdagok olyan anyagokban, amelyeknek valamiféle biológiai hatásuk van, a kutatócsoport növényi és gombaanyagokat vizsgált. 

Mivel egy új vírusról volt szó, az összes kísérleti paramétert optimalizálni kellett. Ennek első lépése volt a vírus izolálása, majd meghatározták a gazdasejtet, amely alkalmas lehet a tesztrendszerben a talált anyag vizsgálatára – ismertette Horváti Kata, az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport munkatársa, hozzátéve: fontos szempont volt, hogy olyan hatóanyagot találjanak, amely nem toxikus a gazdasejtre. Több tucat anyag vizsgálata után bukkantak rá egy olyan vegyületre, amely megfelelt a kitételeknek.

A kutatók tájékoztatása szerint a következő lépés, hogy állatokon teszteljék a hatásos vegyületet. A vizsgálatokat a tervek szerint hörcsögökön végzik majd el, mert ezek a rágcsálók sokkal érzékenyebb a koronavírusra, mint az egerek. Ezután következhetnek a fázisvizsgálatok az akkreditált klinikai független szervezeteknél, és hat-tíz év múlva lehet gyógyszer a találmányból. Kiemelték: nagy előnye a felfedezett vegyületnek, hogy a jelenlegi vizsgálatok szerint nem befolyásolja a hatékonyságát a mutációk megjelenése. Nemcsak egy variánsra, hanem többféle variánsra is hatékony, vagyis variánsfüggetlen.

Jelenleg a felfedezés szabadalmi eljárása folyik, amelynek február elején lesz eredménye. A kutatók úgy vélik, jó esélyük van a nemzetközi szabadalomra.

„Ennek az anyagnak van egy egyértelműen bizonyított, nagyon erős antivirális hatása a SARS-CoV-2 ellen, és ez nagyon erős eredmény”

– hangzott el, miként az is, hogy nagyon sok hatóanyagot próbáltak már ki a koronavírus ellen, de nagyon kevés hatott.

gyógyszerkutatásELTEkoronavírus

Hirdetés

Hirdetés