Hirdetés

Hirdetés

A világ leghíresebb csókját így értelmezték újra!

2022.10.26. 08:51

A világ leghíresebb csókját így értelmezték újra!

Ma már zaklatásnak minősülnek a megörökített jelenet.

Hirdetés

Alfred Eisenstaedt fotográfus fekete-fehér képét 1945 augusztusában közölte a Life magazin. A szerelmespárnak hitt, csókolózó matróz és ápolónő fotója, amely Japán kapitulációjának napján, 1945. augusztus 14-én készült, ikonikus felvétellé vált. A pár kiléte rejtély maradt évtizedekig, egészen pontosan 1980-ig, amikor a képen szereplő nővér, Greta Zimmer Friedman besétált a Life szerkesztőségébe, és elmesélte a kép történetét. Kiderült, hogy a fotó egyáltalán nem romantikus pillanatot örökít meg, épp ellenkezőleg: sohasem ismerte az őt lesmároló részeg matrózt. A történetét nem sikerült megerősíteni, a matrózt ugyanis soha nem sikerült minden kétséget kizáróan azonosítani. 

(Fotó: Alfred Eisenstaedt)

A hölgy elmondása szerint akkoriban egy fogászati rendelőben dolgozott, és a nagy hangzavarra felfigyelve sétált ki a Time Square-re, hogy megnézze, mi okozza a zsivajt, az önfeledt örömöt. Amikor kiért, hirtelen megragadta őt egy jól láthatóan és érezhetően ittas matróz és hosszasan szájon csókolta. Ez a jelenet ma már zaklatásnak minősülne, mindenesetre a fotó az önfeledt öröm, a boldogság, a szerelem jelképévé vált.

Kiállás a melegek mellett

Amy Sherald nagy becsben tartott amerikai festőnő – a Michelle Obamáról készült portréja a New York-i Nemzeti Arképtár Galériában lóg a falon –, és aki afroamerikaiakat ábrázol különböző élethelyzetekben, újraértelmezte az 1945. augusztus 14-én készült ikonikus fotót. Greta Zimmer Friedman és a részeg matróz helyett egy fekete férfi pár csókolózik Sherald 10 láb magas festményén.

Amy Sherald és a festménye  (Fotó: CNN)

„Olyan világban élünk, ahol az azonos neműek házasságára veszély leselkedik, és ahol gyakran végzetes erőszak folyik transznemű és nem bináris emberek ellen”

–érvelt a művésznő a témaválasztása mellett. A Time Square-i csók újragondolása egy kilenc festményből álló új gyűjtemény része, amelyet a héten állítanak ki a londoni Hauser & Wirth galériában – írja a CNN.

USAvilágháború

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés