Hirdetés
Hirdetés

A magyar-ukrán határszakasz fejlesztése várható

| 2022. 11. 11. | 16:21:00
A legfontosabb, hogy legyen végre sztrádakapcsolat.
A magyar-ukrán határszakasz fejlesztése várható
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az első magyar-ukrán autópálya-kapcsolat megépítéséról, új határátkelő megnyitásáról és a határforgalmat érintő infrastrukturális beruházásokról egyeztetett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Musztafa Najem ukrán infrastrukturális miniszterhelyettessel november 11-én a beregsurány-asztélyi határátkelőhelyen.

Magyar Levente újságíróknak elmondta: mindkét fél régi törekvése, hogy átjárhatóbbá tegyék a magyar-ukrán határszakaszt a személy- és az áruforgalom számára, de az utóbbi tíz évben tárgyalt számos javaslat közül nagyon keveset sikerült közösen megvalósítani. „Azt látom, hogy ma van egy igazi, őszinte szándék az ukrán fél részéről, hogy felgyorsítsa ennek a programnak végrehajtását” – összegezte tapasztalatait az államtitkár. A részletekről szólva legfontosabb feladatnak Ukrajna és Magyarország első autópálya-kapcsolatának kiépítését nevezte.

Ehhez a határ magyar oldalán néhány tíz kilométer autópályát kell megépíteni, ukrán oldalon a Beregszászt elkerülő útszakasz megvalósítása a prioritás, a beruházások finanszírozásához pedig Brüsszel segítségét kérnék a felek.

További közös feladatként jelölte meg egy új Tisza-híd megépítését Záhonynál, valamint a Nagyhódos és a kárpátaljai Nagypalád közötti határátkelőhely megnyitását; előbbi beruházás tervezéséhez és megvalósításához szintén Brüsszel anyagi támogatását szeretné elérni a magyar és az ukrán fél. Mint elmondta, a nagyhódosi, már megépített határátkelő üzembe helyezése fontos regionális és országos érdek, ebben is nagy nyitottságot mutatott az ukrán fél. Ha hozzá tudunk járulni az ukrán oldali munkákhoz, akkor ezt készek vagyunk megtenni – fűzte hozzá.

Hirdetés
Hirdetés