Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívüli támogatást sürget az agrárminiszter

| 2022. 12. 12. | 19:36:00
Nincs egyedül a kéréssel.
Rendkívüli támogatást sürget az agrárminiszter
Hirdetés
Hirdetés

A háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt a gazdáknak rendkívüli uniós támogatásra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is szavatolni tudják az élelmezésbiztonságot - jelentette ki a magyar agrárminiszter az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn.

Nagy István, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács brüsszeli ülését követően hangsúlyozta: az uniós agrárminiszterek többsége azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, uniós szinten 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot.

Az agrárminiszter kiemelte, hogy a háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt megemelkedett energiaárak olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják ellensúlyozni. A kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várható el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet.

A lehető leghamarabb rendkívüli uniós támogatásra van szükség, hogy a gazdálkodók továbbra is szavatolni tudják az élelmezésbiztonságot

 - fogalmazott.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a hétfői vitát követően az Európai Bizottság meghallja a tagállamok többségének kérését, és a jövő év első hónapjaiban javaslatot tesz a mezőgazdasági tartalék aktiválására annak érdekében, hogy a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák mielőbb segítséghez juthassanak.

Végezetül hozzátette, a kialakult válsághelyzet leghatékonyabb kezelése azonban az ukrajnai konfliktust lezáró azonnali tűzszünet és a béke megteremtése lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, melyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés