Hirdetés
Hirdetés

Fegyvernyugvás jöhet az ortodox karácsony idejére

| 2023. 01. 05. | 18:17:00
Podoljak csapdától tart.
Fegyvernyugvás jöhet az ortodox karácsony idejére
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából – közölte január 5-én a Kreml sajtószolgálata. Putyin közölte, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett.

Az orosz ortodox egyházfő a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy a hívők részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Twitteren „cinikus csapdának” nevezte Kirill  tűzszüneti felhívását. Szerinte az orosz ortodox egyház „nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának”, és pusztán a háborús propaganda eszközeként működik. Emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

Hirdetés
Hirdetés