Hirdetés

Hirdetés

A tárca semmibe veszi a szakképzésben dolgozókat – így a PSZ

MTI

2023.03.21. 10:57

A tárca semmibe veszi a szakképzésben dolgozókat – így a PSZ
A kép illusztráció. (Fotó: freepik.com)

Az iskolák egy részében nemcsak a központi béremelésre, hanem például munkaruhára sincs fedezet.

Hirdetés

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik amiatt, hogy – mint írták – a Kulturális és Innovációs Minisztérium semmibe veszi a szakképzésben foglalkoztatottak jogos igényeit és a problémák jelzését. A PSZ március 21-i, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

a 2023-ra ígért tíz plusz ötszázalékos béremelés januártól esedékes részét a nem állami fenntartók egy részénél, például az alapítványi intézményeknél még meg sem kapták az oktatók, miközben az egyre növekvő infláció őket is érinti.

A nem oktatói munkakörben foglalkoztatottak béremelése még napirenden sincs, miközben egyébként is súlyos bérhátrányba kerültek, mert az emeléseknél rendre megfeledkeznek róluk – tették hozzá. Úgy fogalmaztak: bár a szakképzésért felelős minisztérium "nem szokta megköszönni a munkavállalóktól érkező problémajelzéseket", az állandósult jogszabály-módosítások mégis igazolják a problémák létezését. Most ismét a munkavállalói érdekképviseletek megkérdezése nélkül tervezik módosítani a szakképzési jogszabályokat, ami utólagos, elhúzódó vitákat fog okozni – írták.

A szakszervezet jelezte: a minisztérium az írásos jelzésekre csak "semmitmondó, általános válaszokat ad, az érdemi párbeszédnek nyoma sincs".

Az iskolák egy részében nemcsak a központi béremelésre, hanem például munkaruhára sincs fedezet, az oktatók a kaotikus munkajogi helyzet mellett a szakképzés tárgyi feltételeiben is súlyos lemaradásokról számolnak be – közölték.

A PSZ arra kérte a szakképzésért felelős minisztériumot, hogy ne a fenntartókra és a munkáltatókra hárítsa a felelősséget, hanem gondoskodjon legalább az ígért béremelésekről, és kezdjen érdemi párbeszédet a szakképzést sújtó problémákról.
béremelésPedagógusok Szakszervezete

Hirdetés

Hirdetés