Hirdetés

Hirdetés

Nincs hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról

MTI

2023.05.25. 08:14

Nincs hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról
(Fotó: Suhajda Szilárd Facebook-oldala)

Suhajda Szilárd teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül vágott neki a 8848 méteres csúcsnak.

Hirdetés

Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése május 24-én, szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról – közölte csütörtökön a küldetés kommunikációját segítő Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.

A bejegyzésben – ami Suhajda Szilárd saját Facebook-oldalára is felkerült – azt írták, hogy a hegymászó műholdas követője nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. "A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett" – írták.

Kitérnek arra is, hogy a nyomkövető kihagyása nem szokatlan jelenség, a tavalyi Lhoce-mászás alkalmával két napig nem tudta senki, merre jár a hegymászó.

"Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk" – írták. A Facebook-bejegyzés ugyanakkor kitér arra is, hogy a hegymászó az általában megszokotthoz képest "nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton". "Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér" – írták.

Felkértek két serpát, hogy menjenek fel Suhajda Szilárd elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni.

"Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet" – áll a bejegyzésben.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése "tisztán", vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült.
mount everesthegymászóSuhajda Szilárd

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés